Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Tour de Roma. Matoviča vítal dedinský rozhlas
Zdielať na

Tour de Roma. Matoviča vítal dedinský rozhlas

Poslanci Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) Igor Matovič a Alojz Hlina spali prvý raz v rómskej osade. Prvý deň svojej "Tour de Roma" začali na obecnom úrade v Lomničke neďaleko Starej Ľubovne.

Karavan pri fare

Chýry o poslaneckej návšteve sa šírili hlavne prostredníctvom dedinského rozhlasu niekoľkokrát počas dňa. Rómovia to ale nejako neprežívali. "Nech sa pozrie na našu dedinu a či sa mu bude páčiť, to už je jeho vec," hovorí zastupujúca starostka Lomničky Kristína Oračková.

Karaván zaparkovala poslanecká návšteva len niekoľko metrov od fary, tam je aspoň istota, že ho nikto nerozoberie, alebo nevykradne. V dedine to totiž nie je práve najbezpečnejšie a niektoré trestné činy sem chodí polícia riešiť dosť často.

Poslanci dovolenkári sa ale nezľakli a namiesto opaľovania vyrazili do ulíc. A po tom, čo všetko videli asi v duchu ďakovali za to, že majú karaván, v ktorom je sprcha či toaleta. Aj za to, že každý bude mať počas noci svoju posteľ. "Lebo tu sme počuli, že ľudia spia na etapy, jedny do polnoci a ďalší po polnoci," hovorí Igor Matovič.

Požičovne požičať nechceli

"Karavan už máme. Dve požičovne nám odmietli požičať karavan, v jednej sme už zaplatili zálohu. Ale keď zistili, že sme to my a kde by skončil, tak nás odmietli. Že majiteľ ho má príliš rád na to, aby nám ho požičal. Nakoniec nám kamarát požičal taký 20-ročný karavan, ktorý sa ťahá za autom," povedal Matovič. Spolu s Hlinom si už pojazdný domov na kolesách boli obzrieť.

Alojz Hlina bol v Lomničke je po prvýkrát, pozná pomery v niektorých rómskych osadách v regióne, ako sú Veľká Lomnica, Podhorany či Rakúsy. Aj preto si myslí, že celý problém je zlyhaním sociálneho systému.

Kupovaný sociálny zmier

„Dvadsať rokov sa kupoval sociálny zmier tým, že sa tu uplácalo, že sa hľadali neštandardné riešenia v sociálnych systémoch a došli sme po magickú hranicu, že sa to už nedá zaplatiť a nie je to z čoho zaplatiť,“ uviedol Hlina.

Poslanec predpokladá, že už onedlho dôjde k lokálnym „erupciám“ problémov, ktoré môžu mať tendenciu prerásť do väčších problémov. „Neexistuje geniálne a jednoduché riešenie. Existuje len ťažká a náročná práca, ale zodpovednosť velí hľadať,“ dodal Hlina. Výsledky koncepčnej a strategickej politiky a rozumnej sociálnej politiky štátu v tejto oblasti začne byť podľa Hlinu vidieť najskôr po desiatich rokoch.

Počas svojej týždňovej cesty v karavane chcú poslanci Alojz Hlina a Igor Matovič navštíviť rómske osady a obce s výrazným zastúpením Rómov. Okrem Lomničky to bude aj Žehra, Jarovnice či Lunik IX.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy