Jasno
11°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Cesta Matoviča do osád. Na požičanom karavane od kamaráta
Zdielať na

Cesta Matoviča do osád. Na požičanom karavane od kamaráta

Na "turné" po rómskych osadách vyrazí líder OĽaNO Igor Matovič so straníckym kolegom Alojzom Hlinom v 20-ročnom karavane požičanom od kamaráta. Pripravení sú na to, že týždeň strávia bez elektriny a bandasku na vodu budú nosiť na streche karavanu.

Požičovne požičať nechceli

"Karavan už máme. Dve požičovne nám odmietli požičať karavan, v jednej sme už zaplatili zálohu. Ale keď zistili, že sme to my a kde by skončil, tak nás odmietli. Že majiteľ ho má príliš rád na to, aby nám ho požičal. Nakoniec nám kamarát požičal taký 20-ročný karavan, ktorý sa ťahá za autom," povedal Matovič. Spolu s Hlinom si už pojazdný domov na kolesách boli obzrieť.

"Je celkom dobrý. Trochu problémom je, že sa musí napojiť na elektriku, a tečúcu vodu tiež neviem, či nájdeme jednoducho. Vyriešili sme to tak, že budeme asi bez elektriky, elektriku potrebujeme de facto v noci, kedy sa spí, a teraz sú dlhé noci, takže elektriku nebudeme potrebovať a vodu vyriešime asi bandaskou hore na karavane a hadičkou dovnútra," komentoval úpravy Matovič.

Poslanci sa plánujú pozrieť do štyroch problematických osád a jednej vzorovej. "Podľa Petra Polláka vraj aj také na Slovensku existujú, som zvedavý, dal nám viacero tipov, napríklad Hrabušice," konštatoval.

Chystajú koberec a tanec krásavíc

Ak by si ale vybrali za dovolenkovú destináciu Sviniu pri Prešove, svoj karavan môžu zaparkovať tak, že môžu mať výhľad na ich vodnú plochu. V skromných chatrčiach by ale vodu hľadali márne a na splachovanie tiež môžu zabudnúť. Ranná hyiena veľa možností neponúka... To nehovoríme o nezabudnuteľnej aromatickej horúčave. Miestni im ale chystajú červený koberec a úžasnú zábavu. "Spievať im, tancovať." "Ženy by im naskočili tu, by im tancovali až dorána."

Rómsky vajda Ivan dokonca ponúka aj bývanie, jednu voľnú izbu má. "Karavan im netreba, tu máte ubytovňu zaistenú." Chybička krásy? Premnožené potkany. Miestni ale poradia, ako proti nim zakročiť. No na záver jedno upozornenie. Do osady je treba vedieť, kedy prísť, aby ste boli vítaným hosťom. "V polovici mesiaca... Len nech je podpora, tak vtedy máme čo jesť."

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy