Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Matovič a Hlina idú na dovolenku. Do osady...
Zdielať na

Matovič a Hlina idú na dovolenku. Do osady...

Prázdniny sú tu už o pár dní a poslanci nášho parlamentu sa rozletia na dovolenky za exotikou do celého sveta. Poslanci Igor Matovič a Alojz Hlina si však zvolili inú exotiku - chcú najmenej 5 dní dovolenkovať priamo v rómskej osade. Nejde však o podporu rozvoja nového druhu turistiky, ale vraj o poznávanie problému priamo na mieste. A čo na to osadníci? Tešia sa, dokonca im pripravujú červený koberec a o zábavu sa vraj poslanci báť nemusia... A tu je pár rád aj od našich reportérov Vlada Jureka a Antona Adamčíka...

Poslanci chcú vydržať 5 dní

Podľa našich ctených pánov poslancov nie je možné sa na rómsku problematiku nie je možné pozerať z poslaneckej lavice, ale rovno z miesta! "Je lepšie raz vidieť a zažiť ako stokrát o tom počuť. Chcem mať naozaj nabitý program," hovorí Matovič. "Byť čo najbližšie a najhlbšie v tej osade a v tom probléme," dodáva Hlina.

Nuž a ak ich vo svojich predstavách vidíte v nejakej drevenej chatrči obitej plechom, mýlite sa. Poslanci sa chystajú na cesty v karavane. "Cheme minimálne tých päť dní stráviť v osadách." Podrobnosti o ich výlete, o tom, čo budú jesť, kde sa budú sprchovať, do ktorých osád mienia zamieriť, zatiaľ neprezradili.

Osadníci chystajú červený koberec a tanec krásavíc

Ak by si ale vybrali za dovolenkovú destináciu Sviniu pri Prešove, svoj karavan môžu zaparkovať tak, že môžu mať výhľad na ich vodnú plochu. V skromných chatrčiach by ale vodu hľadali márne a na splachovanie tiež môžu zabudnúť. Ranná hyiena veľa možností neponúka... To nehovoríme o nezabudnuteľnej aromatickej horúčave. Miestni im ale chystajú červený koberec a úžasnú zábavu. "Spievať im, tancovať." "Ženy by im naskočili tu, by im tancovali až dorána."

Rómsky vajda Ivan dokonca ponúka aj bývanie, jednu voľnú izbu má. "Karavan im netreba, tu máte ubytovňu zaistenú." Chybička krásy? Premnožené potkany. Miestni ale poradia, ako proti nim zakročiť. No na záver jedno upozornenie. Do osady je treba vedieť, kedy prísť, aby ste boli vítaným hosťom. "V polovici mesiaca... Len nech je podpora, tak vtedy máme čo jesť."

Kto matovičovcov už s nápadom predbehol...

S takýmito nepohodlnými podmienkami však poslanci počítajú a sú už aj nedočkaví. "Náročné to určite bude, na to sa vyslovene teším," hovorí nadšene Matovič. Matovičovcov však s týmto nápadom niekto predbehol. Pred 12 rokmi to bol minister spravodlivosti Ján Čarnogurský, ktorý brigádoval na Luníku IX, o pár rokov neskôr jednu noc v Letanovciach si vyskúšali aj náš kolega Milan Zamboj so spevákom Paľom Drapákom...

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy