Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Euroval podľa SaS a Sulíka? Mníchovská dohoda!
Zdielať na

Euroval podľa SaS a Sulíka? Mníchovská dohoda!

Slovensko sa zrejme pripojí ku krajinám, ktoré sú za vytvorenie Európskeho mechanizmu pre stabilitu, teda tzv. trvalého eurovalu. Podporu tejto zmluve deklarujú parlamentné politické strany naprieč politickým spektrom, jedinou výnimkou je SaS, ktorá tento mechanizmus vytrvalo kritizuje a jeho schválenie označuje za ekonomickú vlastizradu. Do parlamentu sa preto vo štvrtok obliekli do čierneho "na znak smútku za prípadné jeho schválenie"...

Výsledok je jasný

Obhajcovia eurovalu tvrdia, že eurozóne pomôže zachrániť spoločnú európsku menu, ktorú ohrozuje vysoké zadlženie viacerých členských krajín.

Niekoľko opozičných strán malo pred rokovaním výhrady k času, kedy euroval parlament schváli. Na začiatku tretej schôdze sa šéf KDH Ján Figeľ pokúsil presadiť vyradenie tohto bodu, aby sa o ňom hlasovalo neskôr, nepodporil ho však vládny Smer-SD ani opozičná SDKÚ-DS.

Sulíkove prirovnania

Najväčším kritikom zmluvy o trvalom eurovale zostáva liberálna SaS, ktorá počas predchádzajúcej vlády odmietla podporiť aj navýšenie dočasného eurovalu. Jej predseda Richard Sulík dokonca podpis zmluvy o trvalom eurovale prirovnával k historickým udalostiam, akou bol napríklad aj vstup vojsk Varšavskej zmluvy na územie bývalého Československa.

"Je to ako podpísať sa pod pozývací list Brežnevovi v roku 1968, alebo ako súhlasiť s Mníchovskou dohodou,“ vyhlásil počas rozpravy Sulík. Do parlamentu preto členovia strany prišli v čiernom - v čiernych oblekoch, košeliach či čiernych kravatách. "Keďže všetky strany s výnimkou SaS chcú tento vražedný projekt namierený proti občanom SR schváliť, považujeme tento deň za deň, ktorý sa čiernymi písmenami zapíše do histórie Slovenska," povedal podpredseda Ľubomír Galko.

Lipšic chce záruky

Nezaradený poslanec Daniel Lipšic spolu so svojou kolegyňou Janou Žitňanskou budú žiadať záruky za pôžičky Slovenska z eurovalu. Uviedol to v rámci rozpravy k zmluve o Európskom mechanizme pre stabilitu s tým, že ak takéto uznesenie neprejde, svoj hlas nepridá. "Nie sme apriórne proti pomoci, ale tak aby naši občania mali garancie, že pomoc, ktorá pôjde z ich peňazí výrazne bohatším krajinám, im raz bude vrátená,“ konštatoval.

Podporu eurovalu nemôže vládny Smer očakávať ani od lídra Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Igora Matoviča. Naopak, súhlasný postoj opozičnej SDKÚ-DS v rozprave potvrdil šéf tohto poslaneckého klubu Ľudovít Kaník, aj keď upozornil na rôzne riziká, ktoré sú s trvalým eurovalom spojené.

Čaká sa na telerozhlas

Po dokončení rozpravy o eurovale a s ním súvisiacich normách by mal parlament pokračovať v diskusii o odvolaní generálnej riaditeľky Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Miloslavy Zemkovej. Pykať má za výzvu na predloženie návrhov na prenájom priestorov pre mediálny komplex. Smer-SD jej vyčíta, že pred zverejnením o nej neinformovala Radu RTVS.

Otázky na premiéra

Vo štvrtok popoludní bola tradične na rade aj hodina otázok na premiéra a členov vlády. Vladimír Jánoš (Smer-SD) sa predsedu vlády a svojho straníckeho šéfa spýtal, ako bude riešiť otázku tzv. zlatých padákov. Jánošovu stranícku kolegyňu Leu Grečkovú zasa zaujímalo, či mal Fico z výjazdového rokovania vlády v Poltári pocit, že to bol premrhaný čas a vyhodené peniaze ako výjazdové rokovania podľa nej hodnotila predchádzajúca vláda.

Premiér ozrejmil, že manažéri firiem s majetkovou účasťou štátu v rezorte dopravy už podpísali dodatky, ktoré zamedzia tomu, aby pri odchode dostali tzv. zlaté padáky. "Pokúsime sa všade tam, kde nastúpili predstavitelia štátu do takýchto podnikov, a existujú takéto zmluvy, aby podpísali dodatky a zbavili sme sa tejto traumy," dodal.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Dňa 18.2.2012 som bol autom s trojročnou dcérou na nákupe v Tescu extra vo Zvolene, a nemal som kde zaparkovať, aj keď je tam vyhradené parkovisko pre rodiny s deťmi. Citujem z internetovej stránky strany Sloboda a Solidarita:  „Do politiky sme neprišli preto, aby sme si nakradli, ale preto, aby nám deti neutekali zo Slovenska preč. Ide nám o to, aby sa Slovensko stalo jednou normálnou krajinou, v ktorej veci fungujú, </p><p>---------------------------------------</p><p>ako to káže „zdravý rozum“, </p><p>---------------------------------------</p><p>a kde občan môže žiť slobodne svoj vlastný život bez toho, aby bol šikanovaný štátom. Sme presvedčení, že štát slobodných a sebavedomých občanov je dosiahnuteľnou métou. Na tom pracujeme v Slobode a Solidarite.“</p><p>No ďakujem pekne. Mňa týmto skutkom presvedčili, že im ide naozaj o občana tohto štátu a o budúce generácie, ktorým už teraz upierajú svoje právo bezproblémovo parkovať, lebo pred voľbami treba robiť kampaň a vy počkajte.</p><p>A čo bude ďalej...</p><p>

Súvisiace články

Najčítanejšie správy