Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Odkaz do Atén cez videokonferenciu: Pomôžeme!
Zdielať na

Odkaz do Atén cez videokonferenciu: Pomôžeme!

Spadol im kameň zo srdca. Doslova. Ministri členských krajín eurozóny vo večernom spoločnom stanovisku k výsledkom najsledovanejších volieb za posledných 40 rokov uviedli, že krajine pomôžu pri transformácií jej ekonomiky. A vyzerá to teda tak, že sa Grékom podarí po druhých voľbách zostaviť vládu.

Volili ste dobre, zaplatíme

Šéfovia rezortov financií 17 krajín spoločnej menovej únie skonštatovali, že pokračovanie v štrukturálnych a fiškálnych reformách je tou najlepšou cestou pre Atény, ako sa vyrovnať s aktuálnymi ekonomickými výzvami.

"Euroskupina berie na vedomie vynaložené veľké úsilie gréckych obyvateľov a je presvedčená, že pokračujúce štrukturálne a fiškálne reformy sú tou najlepšou garanciou, ako prekonať súčasné ekonomické a sociálne problémy v záujme budúcej prosperity Grécka a celej eurozóny," uvádza sa v spoločnom vyhlásení ministrov, ktorí sa spojili prostredníctvom videotelefónu.

Euroskupina prostredníctvom stanoviska zároveň dodala, že misia MMF, EÚ a Európskej komisie sa už čoskoro vráti do Atén, aby pokračovala v rokovaniach s novou gréckou vládou o finančnej pomoci a podmienkach jej poskytovania.

Podľa ministerstva vnútra vyhrala nedeľňajšie grécke parlamentné voľby konzervatívna strana Nová demokracia (ND) so ziskom 29,5 percenta hlasov a spolu s tretím v poradí Panhelénskym socialistickým hnutím (PASOK) bude mať 300-člennom pléne väčšinu približne 160 kresiel. Proeurópske strany tak urobili škrt cez rozpočet druhej v poradí Koalícii radikálnej ľavice (SYRIZA), ktorá podľa rezortu vnútra získala 27-percentnú podporu voličov.

Rozhodovali milióny voličov

Líder PASOK Evángelos Venizélos už potvrdil, že jeho strana vstúpi do proeurópskej vlády s ND. Do nového gréckeho parlamentu by sa mali dostať aj štyri menšie strany vrátane Demokratickej ľavice, komunistov či neonacistického Zlatého úsvitu.

Grécky parlament má 300 kresiel a vládnu väčšinu teda tvorí najmenej 151 členov. Strany však v skutočnosti súperia len o 250 kresiel, keďže zvyšných 50 podľa gréckej ústavy pripadne víťaznej strane v záujme stabilnejšej vlády. Na vstup do zákonodarného zboru je potrebné získať minimálne trojpercentnú podporu voličov. Právom voliť disponuje takmer 10 miliónov ľudí. V májových voľbách ho využilo 65 percent oprávnených voličov.

Radikálna ľavica už konzervatívcov odmietla

Účasť v novej vláde SYRIZA odmietla. "Sme pripravení byť silnou a zodpovednou opozíciou, ktorá bude schopná významne zasahovať do diania. O tom som uistil Samarasa," povedal šéf hnutia SYRIZA Alexis Tsipras po stretnutí s najvyšším predstaviteľom konzervatívcov. Ak by však Samaras neuspel, zostavením vlády by bol poverený prezidentom Tsipras...

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy