Jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Gréci odvolili, vedú proeurópske strany. Radikáli do opozície
Zdielať na

Gréci odvolili, vedú proeurópske strany. Radikáli do opozície

Víťazom gréckych parlamentných volieb sa s najväčšou pravdepodobnosťou stanú proeurópske strany. Radikáli odmietajúci škrty a šetrenie odchádzajú do opozície. Rozhodnutie Grékov ovplyvní celú Európu. Do Atén preto prichádzali novinári zo všetkých kútov sveta a pozorne sledujú situáciu v krajine. Celý víkend tam trávi aj náš reportér Richard Juriš.

Gréci v opakovaných parlamentných voľbách rozhodovali o svojom ďalšom osude v rámci eurozóny i celej Európskej únie. Na výsledky tak čakala aj celá únia, keďže od novej vlády bude závisieť aj osud eura v Grécku, čo vplýva na celú európsku ekonomiku.

Vedú proeurópske strany

Víťazom volieb by mala byť podľa oficiálnych odhadov konzervatívna strana Nová demokracia (ND) so ziskom 29,5 percenta hlasov a spolu s tretím v poradí Panhelénskym socialistickým hnutím (PASOK) bude mať v 300-člennom pléne väčšinu približne 160 kresiel.

Proeurópske strany tak urobia škrt cez rozpočet druhej v poradí Koalícii radikálnej ľavice (SYRIZA), ktorá podľa rezortu vnútra získala 27-percentnú podporu voličov.

Podobné výsledky aj v povolebných prieskumoch

Obdobné výsledky predpovedajú aj povolebné prieskumy, ktoré avizujú parlamentnú väčšinu ND a PASOK, pričom je do toho už započítaný aj bonus 50 kresiel pre víťaznú stranu. Do nového gréckeho parlamentu by sa mali dostať aj štyri menšie strany vrátane Demokratickej ľavice, komunistov či neonacistického Zlatého úsvitu. Odhady uvádzajú približne päť- až sedempercentnú podporu pre každú z nich.

Radikáli potvrdili odchod do opozície

Líder gréckej Koalície radikálnej ľavice (SYRIZA) Aléxis Tsípras vo večernom telefonickom rozhovore s lídrom Novej demokracie Antónisom Samarásom potvrdil, že nechce byť súčasťou ním vedenej vlády. SYRIZA podľa Tsíprasových slov odchádza do opozície, potvrdil hovorca strany.

Samarás ako predseda víťaza nedeľňajších parlamentných volieb krátko na to potvrdil, že na zostavovaní vlády začne pracovať čo najskôr. "Uľavilo sa mi v záujme Grécka aj Európy," dodal líder konzervatívcov s úsmevom na tvári.

EÚ avizuje pomoc s reformami

Ministri členských krajín eurozóny vo večernom spoločnom stanovisku k neoficiálnym výsledkom uviedli, že krajine pomôžu pri transformácií jej ekonomiky. Šéfovia rezortov financií 17 krajín spoločnej menovej únie skonštatovali, že pokračovanie v štrukturálnych a fiškálnych reformách je tou najlepšou cestou pre Atény, ako sa vyrovnať s aktuálnymi ekonomickými výzvami.

"Euroskupina berie na vedomie vynaložené veľké úsilie gréckych obyvateľov a je presvedčená, že pokračujúce štrukturálne a fiškálne reformy sú tou najlepšou garanciou, ako prekonať súčasné ekonomické a sociálne problémy v záujme budúcej prosperity Grécka a celej eurozóny," uvádza sa v spoločnom vyhlásení ministrov, ktorí sa spojili prostredníctvom videotelefónu. Euroskupina prostredníctvom stanoviska zároveň dodala, že misia MMF, EÚ a Európskej komisie sa už čoskoro vráti do Atén, aby pokračovala v rokovaniach s novou gréckou vládou o finančnej pomoci a podmienkach jej poskytovania.

Voľby a futbal

Grécke médiá oslavujúce sobotňajší úspech svojich futbalových reprezentantov na prebiehajúcich majstrovstvách Európy v nedeľu efektne prepojili politiku so športom. Jeden zo športových denníkov konštatoval, že "Európa opäť šalie z bankrotujúceho Grécka", ktorého ekonomická situácia ťahá spoločnú európsku menu ku dnu.

Médiá nešetrili ani nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, ktorá je pre Grékov stelesnením tvrdých úsporných opatrení vyžadovaných medzinárodnými veriteľmi ako podmienky finančnej pomoci."Nikdy nedostanete Grécko von z Eura, dajte nám Merkelovú," písal denník Goal News, ktorá sa pohral s názvom futbalového šampionátu a spoločnej európskej meny. "Takto sa kvalifikujú tvoji dlžníci, priprav sa Angela," hlásal titulok denníka Sport Day-

Rozhodovali milióny voličov

Grécky parlament má 300 kresiel a vládnu väčšinu teda tvorí najmenej 151 členov. Strany však v skutočnosti súperia len o 250 kresiel, keďže zvyšných 50 podľa gréckej ústavy pripadne víťaznej strane v záujme stabilnejšej vlády. Na vstup do zákonodarného zboru je potrebné získať minimálne trojpercentnú podporu voličov. Právom voliť disponuje takmer 10 miliónov ľudí. V májových voľbách ho využilo 65 percent oprávnených voličov.

Radikáli verzus konzervatívci, škrty verzus šetrenie

Boj o 250 poslaneckých kresiel medzi sebou zvádzali strany s veľmi odlišnými pohľadmi na ďalšie smerovanie krajiny. Na jednej strane stáli radikálne strany na čele s Koalíciou radikálnej ľavice (SYRIZA) a na strane druhej konzervatívci z Novej demokracie (ND) spolu so socialistami z Panhelénskeho socialistického hnutia (PASOK).

Kým prví menovaní chceli presadiť zrušenie medzinárodných dohôd o finančnej pomoci, druhí hovoria o nevyhnutnej potrebe dodržiavať podmienky poskytovateľov, ktorí Grécko výmenou za reformy a úsporné opatrenia zachraňujú pred finančným kolapsom.

Májové voľby skončili patom

Z májového hlasovania vyšla víťazne ND, tesne druhá skončila SYRIZA a tretí bol PASOK. Ani jednému z lídrov najsilnejších strán sa však nepodarilo sformovať vládu. Patovú situáciu vyriešilo až vypísanie opakovaných volieb.

Grécke prasiatko je prázdne

Krajine sa medzitým míňajú prostriedky na vyplácanie dôchodkov, miezd v štátnom sektore či na platby poisťovniam a nemocniciam. Podľa dostupných informácií by mala dočasná vláda vystačiť s peniazmi do 20. júna. Ak by sa k moci dostali radikáli, Európska únia a Medzinárodný menový fond avizovali odmietnutie ďalšej podpory, čo by s najväčšou pravdepodobnosťou viedlo k odchodu z eurozóny, návratu k drachme a jej následnej devalvácii.

V krajine bolo cítiť napätie

Pred hlasovaní panovala v Grécku nervozita a neistota. Dokazujú to hromadné výbery peňazí z gréckych bánk či prevody do zahraničia. Klienti veľkých gréckych bánk si v posledných dňoch vybrali alebo previedli zo svojich účtov 500 až 800 miliónov eur. Lídri eurozóny sa obávajú, že odchod Grécka zo spoločnej menovej únie môže vyvolať turbulencie na finančných trhoch a ešte viac oslabiť neistú pozíciu Španielska alebo Talianska.

Takáto bola nálada v Grécku počas volieb.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy