Oblačno
15°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Španielsko padá, ekonomika prišla o lepší rating!
Zdielať na

Španielsko padá, ekonomika prišla o lepší rating!

Medzinárodná ratingová agentúra Moody’s znížila rating záväzkov španielskej vlády o tri stupne, z úrovne A3 na Baa3, a ratingom pridelila negatívny výhľad. To znamená možnosť ďalšieho zhoršenia počas nasledujúcich troch mesiacov.

Rating = dôvera = peniaze

Agentúra svoje rozhodnutie zdôvodnila plánom pomoci španielskym bankám, ktorý zvýši celkové zadlženie krajiny. Vláda v Madride má tiež "veľmi obmedzený" prístup na dlhopisové trhy a situáciu komplikuje aj slabá ekonomika, pričom podľa agentúry nemožno očakávať, že v najbližších rokoch príde výrazné zlepšenie.

Po zhoršení ratingu sa hodnotenie úverovej dôveryhodnosti Španielska nachádza iba o jeden stupeň nad špekulatívnym pásmom. Tento mesiac už zhoršila hodnotenie španielskych záväzkov ďalšia zo svetovej trojky ratingových agentúr, a to Fitch. Tá ho znížila na stupeň BBB a pridelila Španielom negatívny výhľad.

Ministri financií členských štátov eurozóny sa v sobotu dohodli na pomoci španielskym bankám. Pôžičky z krízových mechanizmov eurozóny sa môžu vyšplhať na 100 miliárd eur. Konkrétnu výšku pomoci určí nezávislý audit bánk, ktorý si objednala vláda v Madride. Jeho výsledky by mali byť známe na budúci týždeň.

Miesto 40 teraz 100 miliárd...

Španielska vláda potvrdzuje svoj úmysel  požiadať Európu o pomoc na ozdravenie svojich bánk. Stalo sa teda to, čo sa očakávalo. Španielsko je už štvrtá krajina eurozóny, ktorá žiada o pomoc. Suma sa vyšplhala až k sto miliardám! Pôvodne sa však písalo, že postačí asi 40...

Injekcia pre španielske banky vzbudila obavy, či so stále novotlačenými peniazmi nepríde aj hyperinflácia, teda megazdražovanie. Niektorí analytici to odmietajú s tým, že ceny palív aj potravín klesajú a peniaze, čo sa lejú späť do bánk, nespôsobujú infláciu. Aspoň momentálne.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy