Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V bankách na juhu Európy to vrie, únia sa desí
Zdielať na

V bankách na juhu Európy to vrie, únia sa desí

Juh Európy zažíva jeden otras za druhým. Našťastie, nejde o cunami ani reálne zemetrasenia, ale o ekonomické otrasy. Tie zasahujú celú Európu a de facto aj svet. Najnovšie chce Španielsko zachraňovať svoju znárodnenú banku z bruselských peňazí. V Taliansku zavreli všetkých tisíc pobočiek jednej banky a v Grécku už štrajkujú aj novinári.

Problémy znárodnenej banky Bankia nedajú už Španielom spať dlhšie. Spoločnosť v piatok požiadala Madrid o vládnu pomoc v hodnote 19 miliárd. V krajine to vyvolalo okamžite vlnu odporu. Ľudia totiž musia otáčať každý cent.

Bankia by mohla spustiť pád ostatných

Premiér Rajoy však pomôcť chce. Ekonómovia sa totiž obávajú, že by po páde tejto banky museli potom zachraňovať celý systém. "Alternatívou by bolo nerobiť nič. To, čo momentálne robíme, prepáčte za výraz, je uchopenie býka za rohy. Nemôžeme ich nechať tak, lebo to bude mať dopad na celú krajinu," skonštatoval premiér Mariano Rajoy. Na záchranu by chcel použiť peniaze z Bruselu a následne po rekapitalizácii banku predať do súkromných rúk.

Problémy majú aj ďalšie banky

Medzitým už stihli rekordne vzrásť aj španielske dlhopisy. Situácia nie je najlepšia ani v Taliansku. Veľká banka Intensa Sanpaolo má zrušiť až 1000 pobočiek, pôvodne pritom plánovala len 400.

Grécke banky sa tiež nemajú čím chváliť. Vláda tam v pondelok poskytla najväčším 18 miliárd zo záchranného balíka, aby znova získali prístup k financovaniu cez ECB.

Protestné flamenco

Miestnych tak rozčúlila Bankia žiadajúca pomoc od vlády, že na jednej z jej pobočiek predviedli protestné flamenco vystúpenie. Spevák v pesničke horekuje, že odkedy sa banka stala bohatou je neznesiteľná, ale že to sa stáva, keď niekto rýchlo zbohatne.

Slovenský tiger zatiaľ rastie

Slovenskí klienti sa o svoje úspory však báť nemusia. "Slovenské banky majú dostatočnú kapitálovú primeranosť, takisto aj likviditu a podnikajú predovšetkým v konzervatívnych oblastiach tradičného bankovníctva," povedal analytik Stanislav Pánis.

Slovensko si celkovo žije svoj vlastný ekonomický svet. Medzinárodný menový fond nám na budúci rok predpovedá rast cez 3 percentá. "Eurozóna ako celok sa pravdepodobne bude nachádzať v recesii, takže Slovensko zatiaľ pláva proti prúdu," povedal minister financií Peter Kažimír.

Kontrola MMF prirovnala našu ekonomiku k nemeckej, čo síce poteší, ale armáde nezamestnaných to nepomôže. Rovnako naďalej platí, že sme otvorená a preto veľmi zraniteľná ekonomika. Vyvážame práve do krajín eurozóny, takže ich problémy sú aj naše problémy a skôr či neskôr ich pocítime.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy