Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Nákaza z Grécka sa šíri. Zle-nedobre sú na tom aj Španieli
Zdielať na

Nákaza z Grécka sa šíri. Zle-nedobre sú na tom aj Španieli

Španielsko dostáva ďalšiu ranu. Okrem toho, že už dva týždne rieši problémy so svojimi bankami, musí si drahšie požičiavať. Krajine znížili aj rating - a to hneď o dva stupne, tesne nad špekulatívne pásmo. Samozrejme, z eurokrízového kotla to nie je všetko.

Španielom padol rating a momentálne sa piata najväčšia ekonomika Európy nachádza tesne nad špekulatívnym pásmom. Španieli dostali od agentúry Ftich aj negatívny dlhodobý výhľad. "Je jasné, že Španielsko musí nájsť nejaké riešenie, aby presvedčilo investorov a znížilo svoje drahé požičiavanie si. Toto nie je dlhodobo udržateľné," hovorí analytik finančných trhov Francois Chaulet.

Dostane Španielsko 60 miliárd?

"Sme v najťažšej fáze – tou je rekapitalizácia bánk a nutné reformy. Keď toto nespravíme, verte mi, nepohneme sa nikam," nezahmlieva španielsky premiér Mariano Rajoy. Aj keď sa pôvodné odhady na záchranu vo výške 100 miliárd eur pre španielske banky nepotvrdili, aj tak budú potrebovať pomoc do výšky 60 miliárd. Tá by však mala doraziť. "Španielska ekonomika a menová politika ide správnym smerom a keď nás Španielsko požiada o pomoc, pravdepodobne sa tak udeje," hovorí šéf euroskupiny Jean-Claude Juncker.

Merkelová chce fiškálnu úniu

Prichádza tak pravdepodobne k čiernym scenárom o šírení nákazy z Grécka. To je na tom naozaj zle. Najnovšie Európska komisia chce, aby Atény dali zavrieť niekoľko bánk. Gréci dosiahli aj novú rekordnú nezamestnanosť - 22 percent. Eurozónu urobiť jednotnou, ako to bolo pôvodne plánované, sa naďalej snažia politici. Nemecká kancelárka Angela Merkelová včera vyzvala na vytvorenie fiškálnej únie: "Nepotrebujeme len menovú úniu. Tiež potrebujeme takzvanú fiškálnu úniu, čo znamená posilnenie spolupráce pri tvorbe rozpočtovej politiky."

Svojich právomocí v prospech Európy sa však odmietajú vzdať viaceré krajiny, najviac asi Briti a Česi.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články