Zatiahnuté
14°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Británia sa obáva pádu eura, pripravuje opatrenia
Zdielať na

Británia sa obáva pádu eura, pripravuje opatrenia

Britská vláda pripravuje plány, vďaka ktorým by v prípade pádu eura mohla obmedziť príliv ľudí z krajín Európskej únie, ktoré trápi kríza. Napísal o tom internetový portál The Telegraph.

Rastú obavy

V Británii rastú obavy, že pokiaľ by Gréci museli opustiť euro, znamenalo by to prakticky jeho krach a milióny ľudí by prišli o prácu. Kríza by sa rýchlo rozšírila do ďalších krajín, ktoré majú problémy ako je Španielsko, Írsko či Portugalsko. Británia je pritom považovaná za bezpečné miesto, pretože má vlastnú menu.

"Vláda v Londýne už začala skúmať trendy, aby zistila, či imigrantov z krízou ohrozených krajín pribúda," uviedla ministerka vnútra Theresa Mayová. Zatiaľ podľa nej nič nenasvedčuje tomu, že by ich bolo viac. Dodala ale, že "sa dá ťažko povedať, ako sa to vyvinie v nasleduijúcich týždňoch."

Obmedzenia pracovného trhu

Podľa The Telegraph by s najväčšou pravdepodobnosťou medzi nástroje, ako si poradiť s prílivom imigrantov, boli obmedzenia pre ľudí hľadajúcich si prácu. Museli by žiadať o víza do Británie. Internetový portál pripomína, že veľa krajín využilo možnosti obmedziť príchod cudzincov na svoj trh práce, keď do Euróspkej únie vstúpili krajiny ako Poľsko alebo Česká republika.

Britský premiér už skôr uviedol, že jeho vláda vytvára krízové scenáre pre prípad pádu eura. Týka sa to napríklad evakuácie britských občanov z Grécka v prípade, že by tam vypukol chaos.

Odchod grécka zaplatíme aj my

Grécko sa svojmu osudu zrejme nevyhne a všetko nasvedčuje tomu, že eurozónu opustí. Významní svetoví politici i ekonómovia už otvorene hovoria o tom, že sa na túto situáciu treba pripraviť. A isté je, že by to nebolo lacné. Podľa rôznych prepočtov, ak Atény zbankrotujú, každého Slováka to vyjde na 420 až 450 eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy