Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Euroval schválime do konca mesiaca, Grécko (asi) príde o euro
Zdielať na

Euroval schválime do konca mesiaca, Grécko (asi) príde o euro

Herkulovská, ale nevyhnutná úloha čaká Európu v podobe väčšej integrácie, vyhlásila dnes Angela Merkelová. Podľa nej sa problémy dajú zvládnuť len spoločnými silami. A tie sú naozaj veľké. Rating Španielska výrazne klesol a krajina si s najvyšším úrokom požičala od vzniku eurozóny. Nad problémami dumali aj naši politici. Nový euroval schválime do konca mesiaca.

Fico: Ukážeme suverenitu

"Vítam, že s výnimkou jednej politickej strany, ktorá dlhodobo má odmietavý postoj, ostatné politické subjekty vyjadrili jasný záujem ratifikovať trvalý euroval v termíne do 30. júna 2012,“ povedal po rokovaní s predstaviteľmi opozície premiér Robert Fico.

Momentálne je ratifikácia zmluvy o Európskom mechanizme pre stabilitu (ESM) v programe nadchádzajúcej schôdze zaradená ako deviaty bod. Predseda parlamentu Pavol Paška má však ešte s opozíciou diskutovať, kedy v rámci nadchádzajúcej schôdze bude ratifikácia prerokovaná. "Nemáme záujem čakať niekde v kúte, sme samostatná suverénna krajina," dodal Fico.

Podľa predsedu SaS Richarda Sulíka bol hlavným dôvodom pokusu o odloženie hlasovania vyčkanie na rozhodnutie Nemecka. SaS však návrh odmieta ako taký. Premiér mal podľa Sulíka možnosť ukázať, že obhajuje štátne záujmy Slovenska, avšak len oznámil, že trvalý euroval schválime.

Odchod Grécka? Ukáže víkend

Ďalšie opozičné strany ako KDH, SDKÚ-DS či Most-Híd naopak s podstatou ESM súhlasia. Odsunutie hlasovania malo súvisieť predovšetkým so zvýšenou opatrnosťou po gréckych voľbách a hlasovaním o eurovale v Nemecku. "Musíme byť opatrní, ale zároveň nesmieme signalizovať, že sa nejakým spôsobom obávame. Je to spoločná zodpovednosť," vyhlásil po rokovaní predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Robert Fico pripustil aj vystúpenie Grékov z eurozóny. Situácia v Eurozóne bude o niečo jasnejšia, prípadne depresívnejšia, po víkendových voľbách v Grécku.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy