Skoro jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Záchrana Španielska a euroval? Počkajme, prosí opozícia
Zdielať na

Záchrana Španielska a euroval? Počkajme, prosí opozícia

Opozičné strany chcú odložiť hlasovanie o eurovale v parlamente. Tento bod je už na programe nastávajúcej schôdze, ktorá začína 19. júna. Požiadali o to šéfa NR SR Pavla Pašku.

Čakanie na Nemcov

A to preto, aby sa ním slovenský parlament zaoberal až po tom, čo o ňom bude rozhodovať nemecký Bundestag.

Či opozičníci s týmto návrhom uspejú, je však otázne. Na grémiu sa im tento návrh presadiť nepodarilo, rokovať chcú ešte vo štvrtok na úrovni predsedov strán s premiérom Robertom Ficom. "Požiadali o to všetci predsedovia opozičných poslaneckých klubov. Pán predseda Národnej rady SR informoval o jeho postoji, že trvá na tom, aby na tejto schôdzi Národnej rady SR táto medzinárodná zmluva ratifikovaná bola,“ povedal po rokovaní grémia novinárom predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský.

Ako doplnil, zástupcovia opozície však chcú túto tému otvoriť na štvrtkovom rokovaní s premiérom, ktoré sa malo pôvodne týkať predovšetkým alternatívnych návrhov na konsolidáciu verejných financií.

Aj tak rozhodne Smer-SD...

"Táto požiadavka vznikla aj na základe toho, že nás čakajú voľby v Grécku a takisto čakáme na schvaľovanie tohto ESM v Nemecku, ktoré má byť koncom júna alebo začiatkom júla," doplnil predseda poslaneckého klubu SaS Juraj Miškov. Vzhľadom na to, že ide podľa neho o mimoriadne vážnu záležitosť, kde Slovensko vstúpi do záväzku, z ktorého nie je možné nejakým spôsobom vystúpiť, treba byť mimoriadne obozretný aj vzhľadom na to, čo sa deje momentálne v Európe.

Takisto ratifikáciu trvalého eurovalu ako takú má v rukách samotný Smer-SD. Na jeho schválenie je totiž potrebných 76 hlasov, kým vládna strana disponuje 83 hlasmi. Ani samotné opozičné strany pritom nie sú jednotné, ako by zahlasovali. Hrušovský z KDH napríklad vyhlásil, že názor strany sa napriek požiadavke odsunúť hlasovanie z nastávajúcej schôdze nemení a návrh by podporila.

Jednoznačné "nie" opakujú predstavitelia SaS a proti sa vyjadril aj predseda poslaneckého klubu OĽaNO Jozef Viskupič.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy