Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Nie je dôvod odkladať ratifikácie eurovalu, tvrdí Fico
Zdielať na

Nie je dôvod odkladať ratifikácie eurovalu, tvrdí Fico

Premiér Robert Fico si myslí, že nie je žiadny zásadný dôvod na odkladanie ratifikácie tzv. trvalého eurovalu (ESM). Vyhlásil to v utorok po bratislavskej schôdzke s predsedom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom, ktorý prišiel z vlastnej iniciatívy na Slovensko.

Fico ho informoval, že tento bod je na programe najbližšieho rokovania Národnej rady SR. "Na účely získania širšej podpory som poslal pozvánky všetkým predsedom politických strán. Témou tohto rokovania nebude len konsolidácia, ale bude aj otázka ratifikácie trvalého eurovalu,“ povedal Fico.

Opozícia: Hlasovanie treba odložiť

Podľa jeho slov musíme ukázať aj my, že máme zodpovednosť a že sme schopní plniť si domáce úlohy, ktoré pred Slovenskom sú. Rompuy zdôraznil, že sa musíme naďalej snažiť prispievať k stabilite eurozóny. "V tejto súvislosti vítam záväzok slovenskej vlády rýchlo ratifikovať zmluvu o európskom stabilizačnom mechanizme, ako aj novú fiškálnu zmluvu,“ povedal Rompuy. Slovenskí opoziční politici si myslia, že hlasovanie o trvalom eurovale treba odložiť na čo najneskorší termín.

Na schválenie je potrebných 76 hlasov

Podľa nich treba počkať, ako sa vyvinie situácia a aký bude názor veľkých krajín eurozóny, najmä Nemecka a Francúzska. Na schválenie trvalého eurovalu je potrebných 76 hlasov, konečné rozhodnutie má tak v rukách vládny Smer-SD, ktorý disponuje 83 hlasmi. Nemala by tak hroziť situácia z minulého roka, keď nezhody v koalícii pri hlasovaní o dočasnom eurovale vyústili do pádu vlády Ivety Radičovej.

Na program sa ESM dostane na tretej schôdzi parlamentu, ktorá sa začne 19. júna, teda krátko po ostro sledovaných opakovaných parlamentných voľbách v Grécku. Tie sú naplánované na nedeľu 17. júna.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy