Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Únia zachraňuje ďalšiu krajinu! Španielsko požiadalo o 100 miliárd...
Zdielať na

Únia zachraňuje ďalšiu krajinu! Španielsko požiadalo o 100 miliárd...

Sto miliárd eur – o túto obrovskú a nepredstaviteľnú sumu v sobotu požiadalo Španielsko Úniu. Krajina potrebuje z eurovalu finančnú injekciu na záchranu svojich bánk. V Únii ide teda naozaj do tuhého - Španielsko je 4. najväčšia ekonomika eurozóny a 12. na svete....

Miesto pôvodných 40 je teraz 100 miliárd

Španielska vláda potvrdzuje svoj úmysel  požiadať Európu o pomoc na ozdravenie svojich bánk. Stalo sa teda to, čo sa očakávalo. Španielsko je už štvrtá krajina eurozóny, ktorá žiada o pomoc. Suma sa vyšplhala až k sto miliardám! Pôvodne sa však písalo, že postačí asi 40...

Injekcia pre španielske banky vzbudila obavy, či so stále novotlačenými peniazmi nepríde aj hyperinflácia, teda megazdražovanie. Niektorí analytici to odmietajú s tým, že ceny palív aj potravín klesajú a peniaze, čo sa lejú späť do bánk, nespôsobujú infláciu. Aspoň momentálne.

Aj Slovensko musí šetriť a platiť

Politici eurozóny svojich voličov naďalej upokojujú, že eurovalové peniaze sú len zárukami. Najväčší problém aj pre nás, Slovákov nastane vtedy, keď tieto krajiny padnú a nebudú môcť splácať svoje dlhy. Slovensko by prišlo o veľkú časť svojich peňazí a nastalo by - platenie a šetrenie. Opäť.

Na pomoc Španielsku už v pondelok budú reagovať, trhy no a viacerým krajinám pohrozila agentúra Moody´s, že sa budú opäť znižovať ratingy. Najbližšou zastávkou finančnej chrípky by už o niekoľko mesiacov mohlo byť Taliansko.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy