Skoro jasno
21°
Bratislava
Na gréckom ostrove Korfu mali odmietnuť turistom eurá
Zdielať na

Na gréckom ostrove Korfu mali odmietnuť turistom eurá

"Prepáčte, ale eurá si nechajte." Takúto prekvapivú vetu si údajne vypočuli viacerí dovolenkári na gréckom ostrove Korfu. Česká cestovná asociácia preto odporúča vziať si na dovolenku aj iné meny. Napríklad doláre, či libry.

Českí turisti zostali poriadne zaskočení po tom, čo si vypočuli vetu "ďakujeme eurá nechce." S eurom sa už predsa len človek cíti ako valutový turista. "Podľa mojich informácií prestali niektoré reštaurácie na ostrove Korfu prijímať eurá," uviedol Ján Papež z Českej asociácie cestovných kancelárií.

Chcú sa chrániť

Grécki podnikatelia sa tak majú chrániť pred stratami pri prípadnom vystúpení Grécka z eurozóny. Boja sa údajne, že po prechode na národnú menu by sa im uložené eurá automaticky znehodnotili. Potešili by ich preto viac libry, či doláre. Po zverejnení tejto informácie sa v Česku okamžite ozvali hlasy, že ide o nezmysel. "Nie je však dôvod k obavám, 99% reštaurácií eurá prijíma," jedným dychom dodal Papež. 

Niektoré cestovky však odporúčajú klientom, aby si pre istotu vzali väčšiu hotovosť, keby v prípade núdze nefungovali v Grécku bankomaty. V takom prípade treba využívať hotelové trezory, kvôli krádežiam. Väčšina gréckych hoteliérov však cestovky požiadala, aby im platby zasielali na nové účty v zahraničí.

Neprehľadná situácia v krajine

Situácia v krajine je naozaj neprehľadná. Štrajkuje tam kadekto, výnimkou nie sú ani hoteloví zamestanci. "Moju mzdu znížili už o 32 percent, pomaly to bude 40. Zarobím 400 eur a nájom platím 380," uviedla chyžná jedného z hotelov. Situácia bude zrejme jasnejšia až po 17. júni. Vtedy je v Grécku na programe druhé kolo volieb a rozhodne sa čo bude ďalej.

Stanovisko konzulátu

"Vzhľadom k množiacim sa dotazom na údajné problémy pri platení menou euro v Grécku Veľvyslanectvo ČR v Aténach konštatuje, že zatiaľ nezaznamenalo žiadny prípad odmietnutia platby v eurách. Rovnakú informáciu potvrdil aj honorárny konzulát ČR na Kréte, ako aj zástupcovia českých cestovných kancelárií v Grécku," píše sa na stránke Veľvyslanectva Českej republike v Grécku.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy