Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
VIDEO. Takto vyzerá umývanie vlasov vo vesmíre
Zdielať na

VIDEO. Takto vyzerá umývanie vlasov vo vesmíre

ISS / Teraz vám ukážeme video, ktoré vyvoláva na jednej strane zhrozenie a na druhej úsmev. Nakrútila ho Karen Nyberg, kozmonautka, ktorá momentálne slúži na vesmírnej stanici ISS. Nezachytáva pritom žiadnu náročnú a nebezpečnú misiu, ale úplne obyčajné umývanie vlasov. Vo vesmíre totiž ani to nie je jednoduché.

Musí chytiť každú kvapku

Karen to má so svojou dĺžkou vlasov na vesmírnej stanici vcelku náročné. Na ich umytie potrebuje nie len vodu a šampón, ale aj hrebeň a uterák - akolkoľvek paradoxne to znie. Vodu si totiž musí do vlasov votrieť a keďže tekutina s ňou nespolupracuje, ale uteká do všetkých strán, musí si každú kvapku najskôr chytiť.

"Voda v stave beztiaže vytvára guličky, práve kvôli povrchovému napätiu vody a je problém si ich votrieť do vlasov tak, aby tie vlasy zostali mokré," vysvetľuje Jakub Kapuš, predseda Organizácie pre vesmírne aktivity.

Napeniť šampón? Nemožné

Astronautke sa to nakoniec podarí a na rad prichádza šampón. Napeniť šampón, je v takýchto podmienkach priam nemožné. Karen si ho poriadne včeše hrebeňom do vlasov a pomáha si aj uterákom. K dispozícii má na umytie opäť len pár kvapiek vody.

"Vodou treba na stanici setriť, pretože dopravenie vody do vesmíru je veľmi drahé. Približne 93 percent vody a to aj odpadovej, sa recykluje a používa opäť aj ako pitná voda. V rátane moču," prekvapuje Kapuš.

Karen sa na stanici zdrží ešte asi dva mesiace a ak by ju chceli do kozmu poslať znova, možno prehodnotí aj krátky strih.

Téme sa venuje reportérka Beáta Ksenzsighová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

tv joj

Súvisiace články

Najčítanejšie správy