Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Katastrofa! Slovensko môže stratiť pitnú vodu...
Zdielať na

Katastrofa! Slovensko môže stratiť pitnú vodu...

BRATISLAVA / Odborníci varujú Slovensko, že si nedostatočne chráni zdroje pitnej vody. Môže za to spleť rôznych zákonov, ktoré nedokážu účinne zastaviť výstavbu v ochranných pásmach. Reportér Anton Adamčík našiel v archíve prípad, kedy naše hlavné mesto bolo celé mesiace bez pitnej vody. A stať sa to môže opäť!

Nielen soľ nad zlato...

Možno si to ani neuvedomujeme a určite si to veľmi neceníme, ale Slovensko je vlastne svetovou veľmocou pitnej vody. Žijeme tak v luxuse, ktorý si napríklad taký Afričan dovoliť nemôže. U nás stačí len otočiť kohútikom vodovodu.

Pitná voda v našej krajine zovšednela podobne ako soľ v rozprávke Soľ nad zlato. Používame ju na umývanie a splachovanie v záchodoch, pomaly v každej druhej dedine máme minerálny prameň. "Treba si uvedomiť, že o tieto zdroje pitnej vody sa treba starať," komentuje Alena Trančíková z Odboru kvality Bratislavskej vodárenskej spoločnosti.

Mrháme pitnou vodou, ale ani...

Keď si takto každý deň, v podstate rutinne púšťame vodu z vodovodného kohútika, ani nám nenapadne, že v okamihu môžeme o túto vzácnu tekutinu nenávratne prísť. Presne to sa stalo pred 40 rokmi v samotnej Bratislave. Zo dňa na deň zostalo vez vody viac ako 250 tisíc obyvateľov a celých 9 mesiacov ostali odkázaní len na cisterny!

"Ten vodný zdroj bol kontaminovaný veľmi masívne ropným znečistením. Ide o znečistenie ropnými látkami, ktoré natrvalo zničí vodný zdroj," hovorí Trančíková. Išlo o našu jedinú ropnú rafinérku.

... zákony ju nechránia

Naša pýcha - Žitný ostrov je teda neustále v ohrození. V ohrození síce menšom, sú však aj ďalšie zdroje, pri ktorých v tesnej blízkosti naše rozporuplné zákony umožnili výstavbu domov či bytoviek. "V ochranných pásmach sa povoľujú činnosti, ktoré môžu mať za následok znečistenie," upozorňuje aj Trančíková. Preto sa niet čudovať, keď nás odborníci varujú, aby sme neskončili ako v tej rozprávke Soľ nad zlato...

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy