Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Takto vyčíňala prívalová voda v Čiernom Balogu
Zdielať na

Takto vyčíňala prívalová voda v Čiernom Balogu

ČIERNY BALOG / Voda sa valila prúdom! A to bol len začiatok... Tak presne takto popisujú situáciu v Čiernom Balogu jej obyvatelia. Stredné Slovensko totiž prekvapila silná prietrž mračien. A ani nie tak prietrž ako to, čo nasledovalo. Hasiči museli zasahovať v okolí Brezna aj Banskej Bystrice, ulicami sa valila polmetrová voda...

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Voda zavalila ulice, strhla svah

Na hororovú situáciu v Čiernom Balogu nás upozornili aj diváci prostredníctvom fanúšikovskej stránky na Facebooku noviny.sk a napokon autentické zábery nakrútil a zverejnil na svojom profile aj Matúško MaTes Kupec. V Balogu sa totiž pre prívalovú vodu na cestu zosunul svah, 40 domov a pivníc voda celkom zavalila.

Po prietrži mračien sa pod vodou len v priebehu niekoľkých minút ocitli celé ulice v obciach na Horehroní. Strhlo mosty a v Balogu dokonca aj kus premočeného svahu. Ten zatarasil celú cestu v časti Dobroč.

Polmetrová voda v ďalších obciach

S pomocou ťažkých mechanizmov sa ju miestni snažili sprejazdniť. Podarilo sa to až po polnoci. Podobne to vyzeralo aj v Brezne či v obci Ponická Huta. Tu voda dosahovala takmer polmetra! Cesty pripomínali skôr rozvodnené potoky.

Ľudia si stavali provizórne hrádze a snažili sa tak odraziť vodu od svojich domov. Hasiči v Banskobystrickom kraji zasahovali až v 19 obciach. Škody na zničenom majetku presiahnu tisícky eur.

Búrka ničila Gemer, brala autá aj dobytok

Búrka sa v noci z pondelka na utorok prehnala aj Gemerom. Po sebe zanechala spúšť, bola doslova ničivá. Potoky v obciach tu totiž bežne dosahujú výšku len pár centimetrov, no teraz sa zmenili na zúrivé rieky s hĺbkou miestami až do troch metrov.

Voda sa valila ulicami, zaplavila domy, záhrady i dvory a zničila všetko čo jej prišlo do cesty. Plávali nielen autá či motorky, ale voda brala aj dobytok a postrhávala asfalt z ciest. Hasiči a dobrovoľníci sú v teréne aj v týchto chvíľach a stále odčerpávajú vodu z pivníc. Tú však po búrke nahradilo bahno.

Voda zatopila domy aj na východe

Nočná búrka sa prehnala aj východom Slovenska. Mnohé dedinky v okolí Vranova nad Topľou bojovali celú noc s následkami prívalovej vody. Zatopené sú pivnice i domy. V záhradách už namiesto úrody rátajú škody.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy