Oblačno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Bez elektriny a v blate. Devínčania upratujú už 3. deň
Zdielať na

Bez elektriny a v blate. Devínčania upratujú už 3. deň

BRATISLAVA / Bez elektriny a stále v blate. Obyvatelia Devína už tretí deň upratujú to, čo storočná voda v ich okolí zničila. A verte, že im nie je čo závidieť...

V izbách dva metre vody

Pani Zuzana si vzala dovolenku, jej manžel však musí pracovať. Pri takej spúšti, aká vznikla po minulotýždňových povodniach, je každá koruna dobrá. V Devíne žijú už viac ako 40 rokov a vodu v detskej izbe či spálni vo výške dvoch metrov videli po prvýkrát.

"Hlavne to blato, všetko je zablatené, snažíme sa upratovať. Plot máme úplne vyvalený. Najviac ľutujeme paradajky. Z úrody už nebude nič," hovorí pani Zuzana. Svoje škody si vyčísliť zatiaľ netrúfli, všetok nábytok ale stihli včas vysťahovať. Tteda ešte predtým, než ich pozemok a dom zalial Dunaj.

Nábytok plával ako v bazéne

Aj pani Viera s manželom sa vo svojej víkendovej chatke snažia upratať, čo sa dá. Na pohľad, ktorý sa im naskytol pred pár dňami tak ľahko vraj ale nezabudnú. "Dvere sme nemohli otvoriť. A keď sme ich vyvalili, nábytok tu všade plával. Ako v bazéne. Povedali nám, že treba vypratať, ale nikto nás neupozornil, že to bude až dva metre," hovorí pani Viera.

Vo svojich domoch by chceli opäť spať, no nezáleží to len na nich. "Elektrika chýba, aby sme mohli odčerpávať z pivnice vodu," dodáva Viera. "Do konca tohto týždňa by sme dodávku elektriny mohli obnoviť naplno, ak už obyvatelia majú upratané a elektromery skontrolované a stále elektrinu nemajú nemusí to byť ich vina, ale miesto zdroju ešte môže byť pod vodou alebo je potrebná výmena. Bez elektriny je viac ako 800 miest a to v smere od Bratislavy až po Gabčíkovo," uviedol hovorca ZSE Ján Orlovský.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy