Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Po povodniach. Odstraňujú 20 centimetrové nánosy bahna!
Zdielať na

Po povodniach. Odstraňujú 20 centimetrové nánosy bahna!

BRATISLAVA / Hladina Dunaja po minulotýždňových povodniach klesá a Bratislavské mestské časti začínajú s veľkým upratovaním. Škody, by podľa predbežných výpočtov nemali presiahnuť tie z roku 2002. Čo je dobrá správa.

Veľké nánosy bahna a špiny

Ešte pred pár dňami voda na niektorých miestach Slovenska dosahovala historickú výšku. Teraz sa rieky dostávajú do svojho koryta a môžu sa začať odstraňovať následky povodní.

Náradie pripravené, inštrukcie odovzdané a môže sa začať pracovať. Na niektorých miestach bola pred pár dňami tráva a piesok bol len v malej časti ihriska, teraz tu nie je ani kus voľného miesta kde by neboli 20 centimetrové nánosy blata. "Keďže je to dosť mokré a tvrdé, tak to je dosť náročné," povedal vedúci odd. životného prostredia Michal Drotovan.

Škody sa pohybujú v tisícoch eur

Zamestnanci súkromnej firmy, miestneho úradu, ale aj dobrovoľníci majú v pláne naplniť zhruba 5 veľkokapacitných kontajnerov. Ihrisko bude otvorené až keď bude hrozba podmočenia podzemnými vodami zažehnaná, až potom tam prinesú nový trávnik a piesok. Dnes sa začalo aj s čistením parkoviska.

Škody ktoré voda napáchala v Starom meste, by sa mali pohybovať rádovo na úrovni 2000 až 3000-tisíc eur, a to aj vďaka protipovodňovým múrom. "Výhľad oželieme, radšej sa postavíme z tej lavičky, ale sme naozaj bezpečne chránení," dodala starostka Starého Mesta Tatiana Rosová.

Niektoré časti sú stále zatopené

Aj na opačnej strane brehu sa čistí.Všade je podmočená pôda a nánosy blata. Mesto má súkromnú firmu, ktorá už pracuje na odstraňovaní nečistôt z chodníkov a konárov z detského ihriska. "Čistiace práce budú prebiehať dlhšiu dobu," upresnila hovorkyňa Mestskej časti Petržalka Michaela Platznerová.

V tejto časti hlavného mesta sú ďaleko od brehu aj veľké kusy stromov, ktoré bude potrebné najprv popíliť a až potom odstrániť. Problémové sú oblasti kam sa ešte nevedia dostať. Podľa hovorkyne mestskej časti Petržalka, sú stále zatopené oblasti lodenica, bunkre a časti okolo hrádze.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy