Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Za škody po povodni si môžete sami, odkazujú vodohospodári
Zdielať na

Za škody po povodni si môžete sami, odkazujú vodohospodári

ŠTEFANOVCE / Po nedávnej búrke na východe Slovenska sa spamätávajú aj v Štefanovciach v okrese Vranov nad Topľou. Tamojší obyvatelia vraj už roky žiadajú o reguláciu potoka, vodohospodári im ale odkazujú, že si za spôsobené škody môžu sami...

Z potoka živel a povodeň je na svete

"Potok sa dvihol, koniec. Všetko bolo zaliate." "Šak to sa strašne blýskalo." "Vodu sme mali aj doma..." Takto sa obyvatelia vyjadrujú o búrke nad Zemplínom a Šarišom, ktorá v Štefanovciach priniesla intenzívny lejak a tak sa ich tunajší potôčik zmenil na dravý živel. Takú vodu ešte nezažili, nebolo vidieť, kde je potok, kde cesta.

Starosta tvrdí, že desiatky rokov neúspešne žiadajú o reguláciu potoka, prvý pokus tu bol v 70. rokoch minulého storočia. Vtedy tu boli navozené aj kamene, z plánov ale nič nakoniec nebolo. Kamene sa buď rozkradli, alebo ich vzala voda.

Za všetko môžu vaše lávky

Obec tvrdí, že kamene priviezol správca toku, ten to odmieta. Podľa neho nie sú Štefanovce pre nich rizikovou záplavovou lokalitou a, kto tam navozil kamene v časoch vlády jednej strany, netušia. "Slovenský vodohospodársky podnik to nenavážal, ani neplánoval. Ani neplánuje v tejto obci robiť nejakú protipovodňovú ochranu," komentoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Ľubomír Krno.

Správca toku navyše predsa len nového vinníka našiel. Majú ním byť lávky, ktoré si miestny postavili cez potok, aby sa vôbec dostali do svojich dvorov. Starosta neskrýva prekvapenie a odkazuje vodohospodárom, nech si prídu zmerať koryto a vodu, ktorá ich zaplavila. "Tak to je malé koryto, plytké," smeje sa Krno.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy