Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Gemerčania aj Horehronci sa spamätávajú z povodní
Zdielať na

Gemerčania aj Horehronci sa spamätávajú z povodní

HUCÍN, PONICKÁ HUTA / Záplavy, ktoré potrápili Gemer, po sebe zanechali obrovské škody. V obci Hucín v revúckom okrese silný prúd vody zničil niekoľko domov. Štyri rodiny prišli nielen o strechu nad hlavou, ale aj o všetok nábytok, oblečenie či potraviny. Už druhý deň sú na nohách aj obyvatelia obcí na Horehroní, či v okolí Banskej Bystrice. Odstraňujú škody napáchané lejakom. Až v stredu sa napríklad podarilo opraviť pretrhnutú hrádzu nad Ponickou Hutou.

Obyvatelia Hucína bývajú v kaštieli

Rodiny aj s maloletými deťmi sa museli z niekoľkých domov v Hucíne bezpodmienečne vysťahovať. "Začali sme evakuovať ľudí do obecného kaštieľa," hovorí starosta obce Hucín Ľubomír Samko. 

Historická budova je využívaná ako turistická ubytovňa, momentálne v nej žije vyše dvadsať ľudí, ktorí po záplavách prišli o strechu nad hlavou. "S deviatimi deťmi nás nikto nezoberie," hovorí jeden z obyvateľov.

V budove majú ľudia pripravenú miestnosť na spanie, kuchyňu, ale aj vybavenú kúpeľňu. Bývanie si pochvaľujú, keďže z ich domov ostali len zrúcaniny. Riešenie náhradného ubytovania v obecnom kaštieli má byť len dočasné, nikto však netuší, čo bude s týmito obyvateľmi ďalej.

Trápia sa obyvatelia Ponickej Huty

Ľudia z Ponickej Huty sa spamätávajú z hrozivého lejaku. "Trápime sa," hovorí jeden z obyvateľov. Nad obcou pretrhlo hrádzu, voda strhla niekoľko mostov. Od rána tam pracovali dobrovoľníci aj ťažké mechanizmy.

"Aj mostík zobralo, tak sme spevňovali hrádzu, aby to nešlo po ceste," hovorí ďalší obyvateľ. Ľudia z domov vynášali vedrá s blatom. Opravovali všetko, čo voda zničila. Niektorí prišli o zásoby dreva či stavebný materiál. Škody ešte v obci nevyčíslili.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy