Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na Domaši hrozila ekologická katastrofa!
Zdielať na

Na Domaši hrozila ekologická katastrofa!

DOMAŠA / Búrka zúrila aj nad Domašou. Spôsobila tu obrovské starosti majiteľom jácht a hasičom. Dve jachty sa totiž pre búrku potopili! Na pomoc prišli aj hasiči z Humenného. Pre nádrže naplnené palivom tu totiž hrozila ekologická katastrofa.

Pre nádrže hrozila ekologická katastrofa

Na Domaši sa zrejme pre zásah bleskom ocitli pod vodou dve jachty. Jedna z nich bola prevrátená a dno bolo vidno na hladine, druhá sa nachádzala desať metrov pod vodou. Na miesto preto okamžite vyrazili hasiči aj s potápačmi.

"Najhoršie je, že v jachtách sa nachádza aj palivo. Je síce uzavreté v nádržiach, malo by ho byť tak desať litrov, no aj tak hrozí ekologická katastrofa," upozornil ešte reportér Vlado Jurek. V popoludňajších hodinách už bolo možné, našťastie, hovoriť v minulom čase.

"Ide o ťažko potopiteľné plavidlá, ale počas búrky zrejme natiekla do ich vnútra voda, svoje potom urobili aj silný vietor a vlnobitie, v dôsledku čoho sa napokon obe prevrátili," uviedol pre TASR veliteľ Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Humennom Marián Pouchan.

Jedna z jácht stále pod vodou

Ako ďalej uviedol, jedno z plavidiel sa v týchto chvíľach podarilo pritiahnuť prostredníctvom navijaka k brehu Domaše. Hasiči z neho následne vyberú benzínovú nádrž, lodný motor a začnú s odčerpávaním vody z jeho trupu. "Zaznamenali sme únik prevádzkových látok z tohto plavidla, ale iba minimálny. Nedá sa povedať, že by išlo o ekologickú havária v tomto prípade," poznamenal Pouchan.

Druhá jachta zatiaľ zostáva naďalej pod vodnou hladinou. Miesto jej potopenia označili potápači farebnou bójkou. "Toto plavidlo je zmonitorované, prevádzkové kvapaliny z neho neunikajú," podotkol veliteľ Záchrannej brigády. Hasiči sa spolu s potápačmi budú v nasledujúcich hodinách usilovať potopenú loď nadvihnúť z dna špeciálnymi nafukovacími vakmi a následne ju pritiahnuť na breh podobne ako v prvom prípade navijakmi.

Ostatné jachty ukotvené v rekreačnej oblasti Dobrá nočnému vyčíňaniu počasia odolali. Na jednom z nich sa však odlomil hlavný sťažeň.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy