Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Tropické horúčavy. Trpia aj kravy, hrozí im infarkt
Zdielať na

Tropické horúčavy. Trpia aj kravy, hrozí im infarkt

SVIDNÍK / Tropické horúčavy môžu ohroziť nielen zdravie nás ľudí, ale aj zvierat. Podľa odborníkov, zvieratá, ktoré sú nepretržite vystavené slnečnému žiareniu môžu uhynúť. Veľmi citlivé na zmeny počasia sú vraj kravy. V horúčavách môžu aj skolabovať.

Kravám hrozí infarkt

Horúčavy vplývajú zle nielen na ľudí, ale aj dobytok. Napríklad kravy môžu dostať pri vysokých teplotách infarkt. Veterinári preto radia, aby chovatelia dbali na zvýšenú starostlivosť o stádo. "Keď sú neprimerane vysoké horúčavy, chovateľ musí zabezpečiť adekvátne podmienky. To znamená, trvalý prístup k pitnej vode, adekvátne ustajňovacie podmienky a výživu," uviedol riaditeľ RVPS vo Svidníku Michal Zozuľák.

Pri veľkých stádach dobytka je pre chovateľov náročné zabezpečiť primeranú starostlivosť o každé zviera. Preto niet divu, že pri extrémoch počasia krava skolabuje. "Dochádza k nedokrveniu srdcového svalu, to znamená, že kyslík sa nedostáva do srdcového svalu a dochádza k infarktu," dodáva Zozuľák.

Dochádza k nedokrveniu srdcového svalu

"Mali sme jeden taký prípad v Oľšavke. Keď sme to rozpitvali, bolo krásne podliate srdiečko krvou. Takže je to normálne," hovorí veterinár Juraj Michrina. Zdravotná odolnosť dobytka je u každého druhu rozdielna. "Dobytok, ktorý je na mäso je spravidla silnejší, mohutnejší, odolnejší a aj ľahšie znáša tieto horúčavy. Ten výkonný mliečny dobytok, ten je dosť citlivý," uviedol chovateľ dobytku Ján Harvilko.

A práve u tohto dobytka sa častokrát stáva, že hynie nie len kvôli extrémom počasia, ale rovnako kvôli zlej strave. "Stáva sa to, že sa až tak prekŕmia, že potom tuk alebo loj to zviera môže aj zabiť," dodáva chovateľ.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy