Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Leto ako lusk! Čaká nás najhorúcejší týždeň
Zdielať na

Leto ako lusk! Čaká nás najhorúcejší týždeň

BRATISLAVA / Veľa, veľa slnka, pomenej oblakov a občasný dážď. No ako odmena za predchádzajúce chladné dni v kabátikoch 30-stupňové horúčavy! Tak tomu sa povie - konečne leto! Tento týždeň by podľa meteorológov mal byť zatiaľ najhorúcejší, Slovensko totiž zasiahne vlna tepla...

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Nezvyčajné maximá

Tak predsa sme sa dočkali. Hoci sme si nezažili postupný prechod od najchladnejšieho po najhorúcejšie, tento týždeň bude aspoň pre milovníkov vysokých teplôt a horúcich dní zadosťučinením. Podľa meteorológov býva totiž maximálna denná teplota aspoň o 5°C vyššia ako priemerná - u nás je to však miestami až o desať stupňov!

Slovensko si tak užije mimoriadne horúce dni v prichádzajúcej vlne tepla. Nenechajte sa preto prekvapiť popoludňajšími búrkami a prehánkami. "Maximálna denná teplota sa vyšplhá na 28 až 34 stupňov Celzia, na severe maximálne 27°C, no pri týchto tropických dňoch aj na severe na Orave a Kysuciach teplota vyskočí na 30°C," upozornila aj meteorologička Miriam Jarošová.

Pozor na poludňajšie dusno

SHMÚ práve v súvislosti s horúcimi dňami, najmä utorkom vydal už pre vysoké teploty výstrahu druhého stupňa. Teplota vzduchu vyskočí až na 36°C, čo ohrozuje ľudské zdravie, najmä pri nadmernom zaťažení. Takáto teplota je v tejto ročnej dobe a oblasti zriedkavá.

Nezabúdajte preto piť, dopĺňať si tekutiny - najmä pre malé deti a starších ľudí, smäd totiž nepociťujú tak intenzívne. Chráňte si hlavu, oči a pokožku kvalitnými UV krémami - UV index je pre naše územie veľmi vysoký - až osem!

Stále nie sme adaptovaní

Pri vlne tepla, ktorá prešla krajinami Európy v r. 2003, v celej Európe zahynulo na podcenenie počasia a zhoršenie chronických chorôb až 70 tisíc ľudí - viac než 14 tisíc z toho bolo Francúzov.

"Naše telá totiž stále nie sú na takýto typ počasia dostatočne navyknuté, hoci sa v našich zemepisných šírkach objavuje čoraz častejšie. Aby naše telá dokázali s tropickými teplotami bojovať, treba im dopriať okrem iného oddych," upozorňuje ďalej Jarošová.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy