Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Nálet komárov. Na konci júna bude kalamita!
Zdielať na

Nálet komárov. Na konci júna bude kalamita!

BRATISLAVA / Po opadnutí vody čaká obyvateľov postihnutých oblastí upratovanie a odstraňovanie škôd. No tým sa to nekončí. Toto leto ich čaká ďalšia zapláva - záplava komárov. Odborníci upozorňujú na to, že o niekoľko týždňov sa vyliahnu celé roje.

Okrem záplavových aj letné komáre

A aby toho nebolo málo, okrem tzv. záplavových jedincov sa k nim v lete ešte pridajú aj letné komáre. Len čo táto tekutá katastrofa odpláva preč, nás čaká katastrofa ďalšia, v podobe náletu komárov. "Môžeme očakávať veľkú kalamitu komárov, žiaľbohu," uviedol Nasir Jalili z Mikrobiologického ústavu LFUK.

Túto kalamitu naštartovala veľká voda, ktorá zaplavila polia, lúky a lesy. V pôde totiž práve na toto čakali vajíčka, ktoré tam nakládli komárice v minulých rokoch. "Tie vajíčka zachovávajú vitalitu niekoľko rokov," tvrdí Jalili. Komáre, ktoré sa nevyliahli v posledných dvoch rokoch, sa vyliahnu teraz. Stačí, že pôdu zaplavilo.

Koncom júna sa obrňte...

V stojatých vodách sa z vajíčok okamžite začnú liahnuť larvy komárov. "Tie larvy sa zakukľujú a potom sa vyliahnu," hovorí Jalili. Najviac sa ich vyliahne v mŕtvych ramenách a jazierkach, ktoré po povodni zostanú. Celý vývin trvá zhruba 2 až 4 týždne. Ak bude chladno, vyliahnu sa neskôr.  "Môžeme očakávať ku koncu júna veľkú kalamitu," hovorí Nasir Jalili z mikrobiologického ústavu LFUK. 

Povodňové spravodajstvo na jednom mieste. ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy