Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Leto a jeho chutné nástrahy. Pozor na cukrovku!
Zdielať na

Leto a jeho chutné nástrahy. Pozor na cukrovku!

BRATISLAVA / Cítite sa dobre a máte pocit, že ste úplne zdraví. Už zajtra to tak ale nemusí byť. Dobehnúť vás totiž môže ochorenie, ktoré bude o desať rokov trápiť každého desiateho Slováka a to diabetes typu 2. Práve leto je však ideálny čas na to, aby ste sa tejto chorobe vyhli.

Mnohí ani nevedia, že ju majú

Zmrzlina, koláčiky, grilované kolienka, klobásky, ľadové kávičky či "all inclusive" dovolenky s prehýbajúcimi sa stolmi. Leto ako má byť. No pozor, vaše telo vám to môže vrátiť aj s úrokmi. Emil Martinka zo Slovenskej diabetologickej spoločnosti: "Jednoducho, túto nálož organizmus nezvládne a prezentuje sa."

No a to čo môže vyplávať na povrch je diabetes typu 2. Ide o nediagnostikovanú cukrovku II. typu, o ktorej mnohí nevedia, že ju majú. Prebieha totiž dlho bez vážnejších príznakov a v tom je jej nebezpečenstvo. Prepuknúť môže náhle. Diabetológ Vladimír Uličiansky: "Pocit únavy, u niektorých môže byť zvýšený pocit smädu, zvýšený pocit hladu, kožné infekcie, močovo-pohlavné infekcie."

Priam hrozivé čísla

No a takmer zo dňa na deň môže prísť poškodenie zraku, obličiek, nervov či srdcovo-cievne komplikácie. Preto odborníci zhodili saká, obuli tenisky a ukázali Slovákom ako sa dá pred cukrovkou utiecť. Emil Martinka zo Slovenskej diabetologickej spoločnosti: "Na Slovensku máme okolo 400 tisíc diabetikov a z toho asi 350 tisíc má diabetes druhého typu." Účastník behu: "Môj otec mal problémy s cukrovkou a stále má, takže motivovalo ma aj to."

Znie to ako klišé, no najlepšou prevenciou je zmena životného štýlu a a leto je tým najlepším obdobím, kedy s tým začať.Takže šup šup nohy na plecia a cukrovka sa vám bude len závistlivo pozerať na chrbát. Opäť Emil Martinka: "Zabehať si, zaplávať si, zabicyklovať si, ísť na turistiku."

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Modelka_líže_nanuky

isifa.com - ilustračné foto

Súvisiace články