Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Lekári chcú nový predmet na školách. Kvôli cukrovke u detí...
Zdielať na

Lekári chcú nový predmet na školách. Kvôli cukrovke u detí...

Lekári varujú - cukrovka vážne ohrozuje naše deti. Diabetológovia preto navrhujú zaviesť na školách nový predmet o zdravom životnom štýle. Doteraz sa do ich projektu zapojilo 50 základných škôl a teraz sa pozrite, čo už deti o zdravej výžive vedia...

Jablkové-banánové pyré

Z vlastnej iniciatívy akoby na skúšku naši diabetológovia oslovili 50 základných škôl a deťom prostredníctvom učiteľov zadali úlohu s názvom zdravý životný štýl. "Dôležité bolo, aby deti dostávali nejaké informácie o zdravom životnom štýle a dôležitosti pohybu. Pevne verím, že tieto informácie budú šíriť vo svojom okolí," informoval organizátor projektu Modrý kruh Roman Russocki.

Napríklad istí žiaci vytvorili až niekoľko kuchárskych kníh o zdravom stravovaní. Tu je jeden z receptov od detí:

"Svieže jablkové banánové pyré. Čas prípravy - do 15 minút. Ingrediencie - dve jablká, dva banány, tri decilitre vody. Postup - dve jablká nakrájame na kúsky, banány nakrájame na kolieska. Kúsky jabĺk a banánov dáme do mixéra. A prilejeme tri decilitre vody a mixujeme tri minúty."

Zdravý životný štýl pre deti

Iné školy sa zamerali na pohyb. Zlúčiť obe aktivity vraj v číslach znamená podľa lekárov zníženie rizika vzniku samotnej cukrovky až o 60 percent! Preto diabetológovia oslovili rezort zdravotníctva.

"V súčasnosti už poznáme toľko predispozičných génov, že si trúfam povedať, že ich má väčšina z nás. A ochorenie spúšťa práve nezdravý životný štýl a ten my môžeme ovplyvniť... Preto požadujeme, aby bol zavedený normálny predmet, v ktorom sa deti učia o zdravom životnom štýle. Teda by sa týkal stravy, návykov, prevencie zlozvykov," vysvetlil Emil Martinka zo Slovenskej diabetologickej spoločnosti.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články