Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Farma v Staškovciach je v karanténe! Kvôli antraxu...
Zdielať na

Farma v Staškovciach je v karanténe! Kvôli antraxu...

Na farme v obci Staškovce pri Stropkove za ostatných pár dní uhynuli už štyri kusy hovädzieho dobytka. Na príčine je údajne nebezpečná nákaza antrax, ktorá sa už potvrdila u jednej z kráv...

Antrax ich zaskočil

"To malo taký rýchly priebeh, že sme sa ani nestačili diviť, behom troch, štyroch hodín. Súkromne hospodárim tu už 20 rokov a nič podobné sa nestalo. Dobytok mám v dobrom kondičnom stave, pasie sa na tých istých pasienkoch celý čas," komentoval farmár Milan Homza.

Veterinári totiž okamžite farmu uzatvorili a kravy stiahli do karanténnej maštale. Zvieratá v chove boli však doteraz zdravé a farmárov nákaza zaskočila.

Choroba prenosná na človeka

Nákaza sa totiž objavuje v letných mesiacoch. V kontakte s kravami na farme bolo 11 pracovníkov a traja veterinári. Všetci sú už pod dohľadom svojich lekárov, pretože nákaza je prenosná aj na človeka. "U antraxu sú vlastne tri formy. Kožná, pľúcna a črevná forma," informovala vedúca oddelenia epidemiológie vo Svidníku Ingrid Senajová. "Najčastejšie sa prejavuje kožná forma, čo je vlastne uhlák, čierna škvrna na koži."

odľa obyvateľa obce sa nákaza rozšírila z miest, kde sa kedysi vyvážali uhynuté zvieratá a teraz sa tam pasie dobytok. "V katastri Staškovce bolo veľké zdochlinisko, kde sa vyvážali zdochnuté kravy, svine, kone," upozornil obyvateľ Staškoviec Michal Olejárnik. Naposledy sa v okrese Svidník objavil antrax pred dvoma rokmi. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy