Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Deti na revúckom sídlisku ohrozuje nebezpečná infekcia!
Zdielať na

Deti na revúckom sídlisku ohrozuje nebezpečná infekcia!

Viac ako 1 000 detí žijúcich na jednom z revúckych sídlisk je ohrozených infekčnou chorobou-zápalom mozgových blán. Napriek tomu, že väčšina detí už preventívne berie antibiotiká, rodičia sa o nich boja. Dvaja chlapci už ležia v nemocnici v Lučenci na infekčnom oddelení s potvrdenou diagnózou. Ich matka však napriek prikázanej karanténe chodí s ďalšími svojimi deťmi po meste.

Chodia po kontajneroch

"Možno z potravy sa nakazili, chodia po kontajneroch, zelené jablká jedia, kadečo," tvrdí rómsky aktivista Jozef Berky. Diagnóza je zatiaľ potvrdená u dvoch chlapcov. Obyvatelia sídliska však majú strach z epidémie, keďže svoje deti denne nosia do nemocnice s príznakmi ochorenia.

"Majú problémy s bruchami, aj mne chlapec bol, v sobotu ho pustili z nemocnice, on mal skoro odpadnúť od bolesti," hovorí matka zo sídliska. Problém už na sídlisku riešili aj epidemiológovia, detské lekárky predpisujú preventívne antibiotiká. "Sme všetkým deťom, ktoré boli v kontakte písali antibiotiká," informovala pediatrička Oľga Viestová.

Nedodržujú karanténu

"Pani doktorky vypísali našim deťom antibiotiká, aby sme im dávali pravidelne," povedal otec dieťaťa. Príznaky infekcie sa už ale prejavili u väčšiny detí, nemocnicu navštevujú denne. "Oni chodia so zvracaním, chodia s teplotou, ale nejavia známky zápalu mozgových blán," hovorí Viestová. Obyvatelia sídliska vidia najväčší problém v nedodržiavanej karanténe, ktorá prísne platí pre celú rodinu už nakazených chlapcov.

"Tá rodina by mala byť v karanténe, všetci by si mali uvedomiť, že na tom území, kde oni žijú by nemali komunikovať spolu," dodáva pediatrička. "Aj do mesta chodí s nimi, aj tu sa nachádzajú medzi deťmi a bojíme sa o naše deti," hovorí matka zo sídliska. Matku nakazených chlapcov sme v meste stretli aj my, ako sama tvrdí vôbec netuší, z čoho sa jej deti nakazili. "Ja neviem, že z čoho to dostali, hlava ich bolela, zvracali a teploty mali," tvrdí matka nakazených detí Irena.  Na tomto sídlisku žije vyše 1000 detí, rodičia sa o nich boja keďže každé jedno z nich sa môže nakaziť smrteľnou chorobou.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy