Zatiahnuté
12°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Nová pohlavná choroba. LGV sa šíri po Európe
Zdielať na

Nová pohlavná choroba. LGV sa šíri po Európe

Lekári varujú pred novou pohlavnou chorobou, ktorá sa šíri zo západnej Európy. Najčastejšie sa vyskytuje v krajinách Afriky a Južnej Ameriky. V Anglicku, Nemecku, Portugalsku, či Rakúsku sa už nakazili stovky ľudí, v susednom Česku sa dokonca objavilo už 14 prípadov.

Napáda častejšie

Pohlavná choroba pod skratkou LGV napáda častejšie mužov ako ženy. Príznaky sa rozvíjajú postupne. Tie prvé sa objavia sedem až 21 dní po nákaze. "Sa vyskytne na genitále drobná, nebolestivá vyrážka, z ktorej sa vytvorí vred veľkosti šošovice," uviedla Lenka Skalická, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR.

Po neliečení pľuzgier sám zmizne, no problémy sa nekončia. Infekcia prechádza do ďalšieho štádia, ktoré je veľmi bolestivé. "Za jeden až niekolko týždňov sa sa zduria uzliny v okolí genitálu a postupne aj konečníka, mokvajú a hnisajú a tvoria sa jazvy," tvrdí Skalická.

Podchytenie choroby

Pri zachytení v skorom štádiu sa lieči ochorenie antibiotikami. Ak sa nelieči, je potrebný chirurgický zákrok.Rozrastajúca infekcia totiž uzatvára cievy  a deformuje pohlavný orgán. Ak poškodí črevá, pacientovi hrozí až smrť. LGV už vystrašilo ľudí v česku ale aj Rakúsku. "Na Slovensku toto pohlavné ochorenie nebolo ešte hlásené, ale Úrad verejného zdravotníctva... budú monitorovať túto situáciu," dodala Skalická.

Nezabudnite ochranu

Najmä nevera, ľahkovážne blúdenie zo vzťahu do vzťahu zvyšujú riziko nákazy. Letné mesiace sú obzvlášť rizikové a jediný spôsob ako sa nenakaziť je použiť kondóm. "Chráni pred HIV aj pred inými sexuálne prenosnyými infekciami," uviedla Danica Staneková z Národného referenčného centra pre prevenciu HIV.

Mladé ženy si často myslia, že antikoncepcia ich ochráni, pred všetkým, čo si neželajú. Zabúdajú na to, že ako ochrana pred pohlavnými chorobami neúčinkuje.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články