Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Letné dovolenky prinášajú najväčšie riziká deťom a starším ľuďom
Zdielať na

Letné dovolenky prinášajú najväčšie riziká deťom a starším ľuďom

Dovolenka pri mori nie vždy musí skončiť oddychom. Horúčky z tepla, virózy či alergie dokážu pekne znepríjemniť cestu za teplom. Najhoršie však je, ak chorobu chytia malé deti či starí ľudia.

Pred odchodom navštíviť lekára

Infekčné choroby, alergie, úrazy, telesná záťaž v horúčavách, zažívacie či dýchacie problémy. Ako by sme sa im mali vyvarovať, to nám už povie hovorkyňa úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická.

"Cestujúcim, teda dovolenkárom, pred cestou odporúčame v dostatočnom predstihu naplánovať si návštevu u lekára, a to najmä, ak cestujú do krajín s nižším hygienickým štandardom. To sú najmä trópy a subtrópy," informuje Skalická.

Z rodičov sa stanú doktori

Doktorovi by sme mali poskytnúť základné informácie o ceste. "Lekára treba podrobnejšie informovať o tom, kam cestujeme, ako a na ako dlho. Potom nás lekár odporúči na očkovanie, ktoré je potrebné. Takisto by mal predpísať lieky, ktoré si zabalíme do batožiny. A ak sa vyskytne nejaké zdravotné riziko, informovať, akú liečbu zvoliť," hovorí hovorkyňa.

Najrizikovejšou skupinou sú malé deti, starší a chorí ľudia. V týchto prípadoch treba dodržiavať obzvlášť striktné pravidlá. "Veľmi citlivou skupinou sú najmä deti. S deťmi by sme určite nemali vycestovať do krajín, kde sú nižšie hygienické štandardy. Radšej voliť krajiny, kde sú podmienky vhodnejšie a prijateľnejšie pre deti," dodala Skalická.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články