Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Domáci ovčí syr. Zdroj zápalu mozgových blán?
Zdielať na

Domáci ovčí syr. Zdroj zápalu mozgových blán?

Až 9 ľudí, medzi nimi aj 12-ročné dievčatko, ochorelo na zápal mozgových blán. Všetci ľudia sú z Lučenca a okolia a majú spoločné to, že konzumovali domáci ovčí syr. Zdroj nákazy potvrdený zatiaľ oficiálne nie je.

"Teraz už dosť dobre, chvála Bohu," hovorí jedna z pacientiek Anna Jackuliaková. Tej sa už totiž po bolestiach uľavilo. Dva týždne sa však veľmi trápila. "Všetko ma bolelo, toto, toto, žalúdok, chrbát. Dve noci som zvracala."

Kliešťová encefalitída

Pani Anna je jednou z deviatich ľudí z Lučenca, ktorí ochoreli na zápal mozgových blán. Lenka Skalická, hovorkyňa ÚVZ SR: "V epidemiologickej súvislosti bolo nahlásených deväť možných prípadov." Momentálne je na infekčnom oddelení hospitalizovaných ešte šesť pacientov. Peter Kirschner, primár infekčného oddelenia: "Spoločnou príčinou u všetkých je konzumácia ovčieho syra. To znamená, že mohlo by sa jednať o ochorenie kliešťovou encefalitídou."

Vysvetlenie celej nepríjemnej situácie sa núka takéto: nezaočkovanú ovcu nakazil kliešť. Po dojení nakazenej ovečky tak vznikol nakazený syr. Pani Annu takýmto syrom veľkodušne ponúkol jej sused. A teraz sú susedmi aj v nemocnici...

Príznaky ako pri chrípke

Zatiaľ je potvrdené iba to, že všetci pacienti majú zápal mozgových blán. Prejavuje sa chrípkovými príznakmi. "Zvýšenou teplotou, bolesťami hlavy, svalov, kĺbov," vysvetľuje primár infekčného oddelenia Peter Kirschner.

V istých prípadoch sa môže končiť aj smrťou. To, či bol zdrojom nákazy kliešť a tým pádom syr, sa ukáže až o týždeň. Trápiaci sa pacienti v tom však majú jasno už teraz. Pani Anna: "Bol to otrávený syr." S jeho výrobcom sa nám však nepodarilo skontaktovať. Jeho farmu preverujú odborníci.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ovčí_syr_výroba

isifa - ilustračné foto

Súvisiace články

Najčítanejšie správy