Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Bolestné škrty vládnu Európe. Ročne prídeme o pekné miliardy
Zdielať na

Bolestné škrty vládnu Európe. Ročne prídeme o pekné miliardy

Politikov k tomu núti zlá ekonomická situácia. Pritom by vôbec nemuseli byť, keby... sa odstránila takzvaná sivá ekonomika. Funguje všade a na Slovensku sa jej darí zvlášť dobre. Týždenník Trend priniesol informáciu, že jej kanálmi odtečie do neznáma ročne na Slovensku až 11 miliárd eur.

Predstavuje 2 bilióny eur ročne

Každý to dobre poznáme. S bločkom za dvesto, bez za 180. Dvadsať je doma, typický príklad sivej ekonomiky. Šedá ekonomika na rozdiel od čiernej nie je kriminálna. Len sa pri nej akosi neplatia dane, či odvody. V európskych číslach ide o gigantické sumy.

"Sivá ekonomika to naozaj predstavuje dva bilióny euro ročne," povedal ekonóm SAV Peter Staněk. Na Slovensku predstavuje 16 percent hrubého domáceho produktu. "Rozsah sivej ekonomiky je odhadovaný na 11 miliárd eur ročne," dodáva tajomník RÚZ Martin Hošták.

Darí sa jej v službách

"Iba na zlom výbere DPH prichádza štát zhruba o 2,3 miliardy eura," tvrdí reportér týždenníka Trend Dominik Orfánus. Keby nebola, pomohlo by to všetkým. "Keby ste stiahli len pätinu z toho, tak nemusíte robiť žiadne opatrenia, uťahovanie a zvyšovanie daní," dodáva ekonóm. Šedej ekonomike sa najlepšie darí v odvetviach, kde sa točí kešovka, teda hotovosť. "V stavebníctve, službách, typu reštaurácie, ubytovanie, takisto maloobchod, to sú klasické bezbločkové obchodíky niekde na trhu," tvrdí Orfánus.

Únikmi trpí najmä sociálny a zdravotný systém. Ľudia a podnikatelia sa k ekonomickej šerote uchyľujú jednak pre vysoké administratívno-odvodové zaťaženie, ale aj z nespokojnosti až frustrácie. "Je akási nespokojnosť občanov s fungovaním inštitúcií v štáte," tvrdí Hošták. Do karát sivej ekonomike bude hrať aj budúci rok. Ekonomike sa extra dariť nebude, svoje zohrajú konsolidačné opatrenia, či vyššie dane. A len priamo v stavebníctve je ohrozených 60 tisíc pracovných miest.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy