Oblačno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Recyklácia zmenila človeka. Pred 13 000 rokmi sa niečo stalo
Zdielať na

Recyklácia zmenila človeka. Pred 13 000 rokmi sa niečo stalo

Ako dôležité boli pre našich pravekých predkov nástroje? Čo pre nich znamenali? A keď predmety doslúžili, pokúsili sa ich ešte určitým spôsobom zachrániť alebo využiť inak? Alebo ich jednoducho odhodili a išli hľadať ďalšie?

Súčasťou ekonomiky bolo recyklovanie

Svet pred 13 000 rokmi bol úplne iný než ten súčasný – všade boli takmer neobmedzené množstvá zdrojov i priestoru, kam ďalej expandovať. Napriek tomu sa zdá, že návyky ľudí z paleolitu boli vo vzťahu k nástrojom i ďalším zdrojom až pozoruhodne blízke tým dnešným. Informoval o tom magazín National Geographic Česko.

O tom, ako fungovala ekonomika v dobe paleolitu, vieme veľmi málo. Štúdie katalánskych archeológov, ktorí skúmali artefakty v Molí del Salt v španielskej provincii Tarragona, naznačujú, že bola komplikovanejšia, než sme si doteraz mysleli. Jej súčasťou bolo aj recyklovanie.

Prebiehalo to rýchlo a náhodne

„Aby sme poznali, či ide naozaj o recyklované kamenné nástroje, musíme rozoznať, že majú artefakty dve odlišné štádia. Jedno z nich musí byť jasne pred recykláciou, to druhé zase po nej. Naše štúdia sú prvé, ktoré sa tomuto problému naozaj systematicky venovali,“ popísal vedecký zámer archeológ Manuel Vaquer. Preto si vedci vybrali spálené kamenné artefakty z Tarragony, práve na nich sa dá nové opracovanie relatívne ľahko odhaliť. 

Výsledky naznačujú, že v dobe kamennej sa recyklovalo často. Recyklovali sa zrejme predovšetkým predmety, ktoré slúžili v domácnosti a recyklácia prebiehala rýchlo a asi dosť náhodne. Keď rodina z doby kamennej potrebovala rýchlo nejaký jednoduchý nástroj, recyklovala iný, ktorý už pre svoj pôvodný účel nestačil, alebo rovno doslúžil.

Na jednom mieste ostávali dlhšie

Pre vtedajšiu populáciu to znamenalo jednoduchší prístup k zdrojom kvalitného kameňa, ktorý sa hodil predovšetkým na činnosti, ktoré zaisťovali ľuďom obživu. Fakt o recyklovaní v dobe kamennej však pre naše poznanie vtedajších ľudí znamená omnoho viac. Ak ľudia dokázali efektívne recyklovať, nemuseli tak často presídľovať za novými zdrojmi. Komunity sa teda začali usadzovať, mohli na jednom mieste zostávať dlhšiu dobu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFa

Súvisiace články