Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Vesmírnu stanicu evakuovali, ISS ohrozuje úlomok ruskej rakety!
Zdielať na

Vesmírnu stanicu evakuovali, ISS ohrozuje úlomok ruskej rakety!

Šestica astronautov, ktorá je na mieste sa musí spratať do bezpečia. Hroziacu zrážku budú musieť prečkať v zaparkovaných lodiach Sojuz, ktorými v naliehavom stave opustia stanicu a zamieria do bezpečia na Zem.

Podľa hovorcu amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír Roba Naviasa, sa vesmírny odpad pravdepodobne nedostane tak blízko k ISS, aby ju skutočne ohrozil. 

Len malý kontakt by znamenal katastrofu

Ak by sa o ňu čo i len obtrel, pre ľudskú posádku by to predstavovalo ohrozenie. Na ISS sú dvaja Američania, Holanďan a traja Rusi, ktorí sa budú musieť v najbližšej dobe presunúť do dvoch kozmických lodí Sojuz pripojených k parkovacím uzlom.

To, že sa blíži odpad z rakety, ktorý sa premenil na nebezpečný projektil, bolo zistené len v piatok. Teda dosť neskoro na to, aby sa celá stanica ISS odsunula.

Čím väčšie, tým nebezpečnejšie

Je to už tretíkrát za 12 rokov, čo sa astronauti musia presunúť do núdzových krytov. Zatiaľ ISS vždy ohrozenie ustála bez ujmy. 

Okolo Zeme obieha veľké množstvo väčších či menších úlomkov, najmä vyslúžilých družíc, vyhorených stupňov nosných rakiet a iných "odpadkov". Predmety v priemere do 10 centimetrov obiehajú Zem v počte sto tisíc, s priemerom do 1 centimetra desiatky miliónov. Čím sú väčšie, tým su nebezpečnejšie.

Neviete, ako to na takejto vesmírnej stanici chodí? Pozrite si dennodenné činnosti, ktoré musia astronauti vykonávať.

ISIFA

Súvisiace články