Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Priemyselné Slovensko! Vedieme v Európskej únii
Zdielať na

Priemyselné Slovensko! Vedieme v Európskej únii

Slovensko je priemyselnou veľmocou! Keby sa to rozložilo na celý svet, náš prínos zase nie je až tak svetoborný, ale v Európske únii sme jednoznačne prví. Naša ekonomika stojí a padá práve na priemysle.

Dobrý je aj elektrotechnický priemysel

Voľakedy vyvážalo Československo do celej RVHP a do sveta, v podstate sa toho veľa nezmenilo. Naše autá jazdia po celej Európe, ale aj v Ázii, Amerike, či Rusku.

Automobilky to de facto ťahajú, ale nie len tie. Slovensko má aj iné odvetvia priemyslu, ktoré stoja za to. "Okrem automobilového priemyslu, máme aj elektrotechnický," hovorí analytička Poštovej banky Eva Sadovská. Spolu je priemysel najdôležitejšou zložkou našej ekonomiky. "Každé tretie euro vyprodukované v ekonomike pochádza z priemyslu," hovorí Sadovská.

Ak autá ľudia prestanú kupovať...

S týmito číslami sa dostávame na vrchol Európskej únie. V žiadnej krajine netvorí priemysel tak dôležitú zložku národného hospodárstva ako u nás. Za nami nasledujú Česi, Rumuni, Íri a potom Maďari. Problémom však je, že naša ekonomika stojí a padá práve na priemysle, a to najmä na automobilovom. Keby naše autá zrazu prestali kupovať, môžeme ísť Slovensko na vandrovku, alebo po žobraní.

"V horších časoch je homogénny priemysel Achilovou pätou," dodáva Sadovská. Veľký rozdiel je vidieť aj medzi staršími členmi únie a novšími. Na západe tvorí priemysel oveľa menšiu časť ekonomiky. Tam sa často prechádza už na služby a podobne. Výnimku tvorí snáď len Nemecko a Rakúsko. Tento fakt je spôsobený najmä tým, že sa u nás pracuje oproti západu za smiešne peniaze, a ešte k tomu dostávajú investori aj nadštandardné stimuly a podobne.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy