Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Mocní majú plán, čo s našim eurom...
Zdielať na

Mocní majú plán, čo s našim eurom...

September bude euro-horúci. Pakt spoločnej meny čakajú viaceré vážne rozhodnutia a všetko sa začne už zajtra. Európska centrálna banka má zverejniť, akým spôsobom chce pomôcť problémovým krajinám, aby sa dokázali financovať samé.

ECB síce prezradí svoje plány až vo štvrtok, ale ešte v pondelok sa šéf centrálnej banky Mario Draghi stretol s europoslancami, aby im na tajnom stretnutí prezradil plány.

Chystá sa výkup dlhopisov?

Čo čert nechcel, dvaja z poslancov však vykvákali, čo Draghi zamýšľa. ECB údajne chystá výkup dlhopisov s trojročnou splatnosťou, ako aj to, že centrálna banka isto obnoví svoje intervencie na finančných trhoch. Podľa kritikov prezrádzanie dôležitých informácií má vplyv na trhy a naštrbuje dôveru v euroinštitúcie.

Nákup dlhopisov problematických krajín však očakávajú viacerí. "Investori očakávali už od leta, že ECB urobí niečo veľké. Že pomôže slabým krajinám s financovaním, lebo súčasné úrokové sadzby sú veľmi vysoké," uviedol analytik Trim Broker Ronald Ižip.

Problémové južanské krajiny

To veľké by malo byť práve nakupovanie dlhopisov južanských krajín, najmä španielskych. Ich úroky sú neunosné a piata najväčšia ekonomika Európy sa už nevie financovať. Tento prípadný krok však stále naráža na vlnu kritiky.

"Krajiny v kritickej situácii musia samé získať opätovnú dôveru. Musia šetriť aj napriek tomu, že z krátkodobého hľadiska to má negatívny dopad na hospodársky rast," povedal fínsky premiér Jyrki Katainen. Ako však vysvetlil Ižip, akonáhle bude ECB bude nakupovať problematické dlhopisy, nebude musieť štát až tak reformovať a šetriť.

Košér riešenie?

Okrem toho takýto priamy nákup odporuje Lisabonskej zmluve o nezávislosti Európskej centrálnej banky. V rýchlosti a zhone však europolitici a eurobankári siahajú aj po krajných riešeniach. V každom prípade budú všetci múdrejší už vo štvrtok.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy