Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Snahy o záchranu eurozóny pokračujú. ECB má tajný plán
Zdielať na

Snahy o záchranu eurozóny pokračujú. ECB má tajný plán

Zadĺžené krajiny si nevedia poradiť a stále si požičiavajú na trhoch priveľmi draho. Európska centrálna banka preto vo svojej kuchyni pripravuje podľa nemeckých médií tajný recept, ktorý by mohol pomôcť.

Pôžičky za likvidačné úroky

Južanským krajinám investori jednoducho neveria. Požičiavajú im teda za likvidačné úroky. "Pri Taliansku a Španielsku sa bavíme o 6 až 7-percentných úrokoch pri desaťročných splatnostiach," informoval analytik X-trade brokers Kamil Boros.

Nemecké médiá najnovšie priniesli informáciu, že Európska centrálna banka má stanoviť prijateľnú výšku úrokov, aby si tieto krajiny nemuseli tak draho požičiavať. "Očakávame, že ECB prijme v najbližších dňoch nejaké opatrenia ohľadom nákupu dlhopisov," dodal ďalší analytik Daniel Alvarez.

Výšku výnosov ECB zrejme utají

Podľa obhajcov tohto plánu by to problematickým krajinám pomohlo nabrať druhý dych. Kritikov je však veľa. "Sám šéf ECB Draghi sa vyjadril, že nákup dlhopisov nemôže nahradiť potrebné reformy a rozpočtovú disciplínu. Berieme ho za slovo," komentoval nemecký minister hospodárstva Philipp Rösler.

Bez zásahov európskej centrálnej banky by pravdepodobne tieto krajiny skrachovali. Podľa nemeckého Spiegla ale bude výšku jednotlivých výnosov ECB pravdepodobne tajiť.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy