Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Lajčák predviedol angličtinu a riešil Afganistan. U Hillary Clinton
Zdielať na

Lajčák predviedol angličtinu a riešil Afganistan. U Hillary Clinton

Afganistan aj spomienky na návštevu Slovenska. O tom hovorila šéfka americkej diplomacie Hillary Clinton s Miroslavom Lajčákom. Minister zahraničia predviedol americkým novinárom aj svoju špičkovú angličtinu. Pozrite sa...

Strategická investícia USA

Brífing na pôde amerického ministerstva zahraničných vecí ukázal, že dlhoročný diplomat Lajčák nemá problém s angličtinou. Napríklad jeho kolega vo vláde Ľubomír Jahnátek, ktorý sa svojho času prezentoval lámanou angličtinou na prezentačnom videu, by mu určite mohol závidieť.

"Chcel by som využiť príležitosť, že si tento rok pripomíname desiate výročie Pražského summitu NATO, na ktorom dostalo Slovensko pozvánku do Aliancie. Oceňujeme kľúčovú úlohu, ktorú zohrali USA v tomto procese a som rád, že sme vašu dôveru nesklamali a vrátili vám túto strategickú investíciu v tom, že sme dnes spoľahlivým partnerom," povedal šéf slovenskej diplomacie.

Lajčák informoval americkú ministerku aj o podpore Afganistanu aj prostredníctvom oficiálnej rozvojovej pomoci. Clintonová ocenila pomoc, ktorú Slovensko prezentovalo na nedávnej medzinárodnej konferencii v Tokiu. Rovnako vyzdvihla úlohu, ktorú zohráva Slovensko najmä v krajinách západného Balkánu a Východného partnerstva, ale aj v rámci demokratizačných procesov v Tunisku.

Hilary Clintonová prejavila záujem o hodnotenie situácie v Európskej únii a v eurozóne z pohľadu Slovenska a vypočula si informáciu o krokoch a opatreniach, ktoré prijíma slovenská vláda a parlament s cieľom stabilizácie. Obaja ministri prezentovali dôležitosť ďalšieho rozvoja vzťahov medzi Európskou úniou a USA.

Problémové Bielorusko aj Ukrajina

"Je nesmierne dôležité, aby sme prehlbovali spoluprácu medzi Bruselom a Washingtonom politicky aj ekonomicky. Za kľúčové považujem, aby sme zostali aj naďalej najbližšími partnermi a spojencami a to aj vzhľadom na aktuálne finančné a hospodárske problémy vo svete," zdôraznil minister Lajčák.

Obaja partneri prediskutovali otázky spojené so situáciou na západnom Balkáne, osobitne v Srbsku, Kosove a v Bosne a Hercegovine. V diskusii o krajinách Východného partnerstva ministri konštatovali, že zatiaľ čo na jednej strane v niektorých oblastiach, ako sú napríklad rokovania s EÚ o asociačnej dohode, o komplexnej dohode o voľnom obchode a vízovej liberalizácii, je viditeľný pokrok, u niektorých partnerov sa prehlbuje deficit demokracie a zhoršuje sa situácia v oblasti ľudských práv a fungovania právneho štátu.

"Nadchádzajúce parlamentné voľby v Bielorusku a na Ukrajine budú dôležité z hľadiska rešpektu pre dodržiavanie európskych hodnôt," skonštatoval minister Lajčák.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

State Dept Photo by Michael Gross

Súvisiace články

Najčítanejšie správy