Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rusi podporujú besnenie v Sýrii. Týmto, tvrdia USA
Zdielať na

Rusi podporujú besnenie v Sýrii. Týmto, tvrdia USA

Americká ministerka zahraničia Hillary Clintonová obvinila Rusko, že do Sýrie posiela bojové helikoptéry. Moskva tiež podľa nej klame o jej dodávkach zbraní do Sýrie.

"Sme znepokojení poslednými informáciami, že bojové helikoptéry sú na ceste z Ruska do Sýrie, čo spôsobí dramatickú eskaláciu konfliktu," vyhlásila Clintonová.

Čo bude? Pýtajú sa Rusi

Spojené štáty podľa nej viackrát kontaktovali Moskvu ohľadne zastavenia dodávok zbraní do Sýrie, odpoveď však znela, že sa niet čoho obávať. "To zrejme nie je pravda," konštatovala šéfka americkej diplomacie.

Clintonová pripomenula, že osobitný veľvyslanec OSN pre Sýriu Kofi Annan pracuje na vytvorení kontaktnej skupiny, ktorá by mala vypracovať cestovnú mapu politickej transformácie v Sýrii vrátane odstúpenia prezidenta Baššára al-Asada.

Táto skupina bude zahŕňať aj Rusko, voči čomu nemajú USA námietky. "Rusko povedalo, že nebráni al-Asada, ale obáva sa, čo príde po ňom. Povedalo tiež, že bude pracovať na politickej transformácii," uviedla Clintonová.

Svetové spoločenstvo preto čoraz viac tlačí na Rusko. Aby zatlačilo na režim prezidenta Asada. So Sýriou má totiž viac ako čulé hospodárske a politické vzťahy. Tie majú základ ešte v časoch sovietskeho impéria.

Ak by prezident odstúpil, mohla by podľa pozorovateľov skončiť vojna medzi povstalcami a vládnymi silami. Iní zase upozorňujú, že to tak byť nemusí. Aj Sýriu môže čakať chaos podobný tomu v Egypte po páde prezidenta Mubaraka...

Brutálny masaker...

Krik, plač a modlitby smerom k Alahovi. A na obrázkoch 49 rozstrieľaných detí. Po podlahe sa povaľujú hlavy oddelené od tiel. Na zázname vidieť ľudský mozog, ktorý doslova odletel.

"Kto to spravil, je nejasné. Rovnako ako to, kto to natočil. Ale je to neopísateľne strašné," napísal spravodajca americkej agentúry AP. Tento záznam pobúril svetové spoločenstvo a spravil z občianskej vojny v krajine svetovú tému číslo jeden...

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

wikipedia

Súvisiace články

Najčítanejšie správy