Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Peklo za hranicami raja. Každý deň je ako posledný...
Zdielať na

Peklo za hranicami raja. Každý deň je ako posledný...

Každý deň žijú Sýrčania, ako by bol ich posledný. Povstanie proti režimu prezidenta al-Assada sa vymklo spod kontroly. Popri vládnych jednotkách údajne v krajine úradujú aj teroristi v uniformách. Ako turisti si často ani neuvedomujeme, že toto peklo sa odohráva hneď za hranicami Turecka, kde trávia letnú dovolenku aj mnohí Slováci.

Šokujúci masaker malých detí

Našinec iba s hrôzou sleduje krvavé povstanie, ktoré si za rok a pol vyžiadalo 13-tisíc obetí, a je rád, že sa ho bezprostredne netýka. Šokujúci masaker malých detí bol však prisilnou kávou.

"Al-Assadovi vojaci vtrhli dnu, zastrelili matku, bratov aj strýkov. Mňa guľka iba poranila. Vyhrážali sa, že dom podpália. Ušiel som k príbuzným," tvrdí malý chlapec.

Krátko po incidente, pri ktorom za jeden deň zabili 49 detí a 39 žien, pripísala opozícia aj medzinárodní pozorovatelia toto zverstvo jednotkám prezidenta al-Assada. VIAC TU.

Vláda dáva od toho ruky preč

Sýrska vláda oponuje, že al-Assadove jednotky nestrieľajú zblízka do žien a detí. Z masakru obviňujú ozbrojených teroristov. „Ich cieľom bolo popudiť zahraničné sily proti vláde aj týmto drastickým spôsobom," povedal šéf sýrskej vyšetrovacej komisie Qassem Jamal Suleiman.

To, kde je pravda, si zatiaľ netrúfa vyriecť ani vyslanec OSN Kofi Annan, ktorý sa snaží v krajine nastoliť prímerie. „Tí, čo to majú na svedomí zaplatia za to, čo spáchali," povedal.

Al-Assad: Ide o zahraničné sprisahanie

Sýrsky prezident v nedeľu povedal, že jeho vláda čelí zahraničnému sprisahaniu s cieľom zničiť krajinu. Vyjadril sa tak v prvom prejave k novému parlamentu. Uviedol, že to, čo sa stalo v Húle a inde (v Sýrii), sú brutálne masakry, ktoré by "nespáchali ani netvory".

Annanovi sa nedarí presadiť mierový plán. Tanky z ulíc nezmizli ani po dvojdňovom ultimáte. Ďalším krokom bude zrejme podpora povstaleckej armády. V tomto je však zahraničie opatrné, pretože nie je jasné, kto vlastne sú povstalci bojujúci v uliciach. Nechce, aby sa zo Sýrie stala ďalšia zbrojnica pre islamských radikálov.

O vojenskom zásahu sa šepká až v krajnom prípade, Čína a Rusko, ktoré majú v krajine svoje ekonomické záujmy, ho však rezolútne odmietajú.  Silnejú aj obavy z toho, aby konflikt neprepukol v občiansku vojnu a nerozšíril sa do ďalších krajín. 

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte! 

Húlá_chlapček_zarastrovaný_spiaci_masaker_krajina

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy