Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nikdy nehovor nikdy. O eure to platí dvojnásobne
Zdielať na

Nikdy nehovor nikdy. O eure to platí dvojnásobne

Jednotnej európskej mene dochádza dych. Najnižšia hodnota za posledné dva roky a obavy z temnej budúcnosti ťahajú euro stále viac ku dnu. Záchrane eurozóny v jej súčasnom zložení prestávajú veriť už nielen trhy, ale aj vplyvní politici. Napriek optimistickým vyjadreniam šéfa Európskej centrálnej banky nie je vylúčené, že onedlho budeme svedkami pohromy.

Banka nepozná žiadne tabu

"Vždy sa objavia nové problémy, či už sú to španielske banky alebo problémové regióny ako Valencia alebo Barcelona, ktoré budú potrebovať finančnú pomoc," hovorí burzový analytik Ján Beňák. Ešteže šéf Európskej centrálnej banky nestráca nádej. Napokon, inú možnosť ani nemá. "Euro je nezrušiteľné a v otázke opatrení na podporu ekonomiky Európska centrálna banka nepozná žiadne tabu," hovorí Mario Draghi šéf Euróspkej centrálnej banky.

"Ak by pripustil opačnú možnosť, automaticky by stúpli obavy trhu a to, že eurozóna sa rozpadne. V podstate sa to ale deje," hovorí Beňák. História predsa už niekoľkokrát dokázala, že silné slová nie sú na mieste a rovnaký osud môže postihnúť aj euro. Stačí si len spomenúť ako dopadol Titanic. Aj o ňom sa hovorilo, že je nepotopiteľný a dodnes odpočíva na dne Atlantiku. Alebo napríklad taký komunizmus v Európe, jeho ideály sa rozpadli na kúsky – na večné časy a nikdy inak. Jednotná mena by mohla ísť v ich stopách.

Snažiť sa naplniť vodou prútený kôš

"Euro je do značnej miery politický projekt a jeho ďalšie zachovanie závisí od toho, ako sa predstavitelia dohodnú. Dá sa povedať, že nikdy nehovor nikdy," tvrdí ekonomický analytik INESS Martin Vlachynský. Zrušiť tento projekt sa dá vždy, najmä keď sa stále otvorenejšie hovorí o tom, že eurozóna sa chystá dať kopačky niekoľkým krajinám, na čele s Gréckom. Znamenalo by to však jej rozpad. "Nedá sa samozrejme vylúčiť a jeho pravdepodobnosť je niekoľkonásobne vyššia ako pred pár rokmi," dodal Beňák.

Posielať peniaze do nestabilných ekonomík má totiž približne rovnaký efekt ako snažiť sa naplniť vodou prútený kôš. Osud eura tak majú stále v rukách najsilnejšie ekonomiky a nám chudobným nezostáva nič iné, len sa modliť.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy