Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Grécko musí zostaviť funkčnú vládu. Inak...
Zdielať na

Grécko musí zostaviť funkčnú vládu. Inak...

Horúčkovité zostavovanie vlády je hlavným programom posledných dní v Grécku. Víťazná strana Nová demokracia sa snaží o to, aby politické strany mali čo najširšie zastúpenie, od čoho si sľubujú lepšie riešenie dlhovej krízy v krajine. Analytici sa však usmievajú popod nos - muža, ktorý aktuálne stojí v čele víťazov, nazývajú záchrancom, a to bol údajne ešte vlani ostrým kritikom akýchkoľvek škrtov.

Samaras chce byť hrdinom

Antonis Samaras - šéf  Novej demokracie - posol dobrých správ. Aj tak vnímajú v Grécku tohto aktuálne proeurópskeho politika. A to ešte vlani tvrdil, že žiadne škrty nepodporí. Dnes sa snaží, ako sa len dá, aby bol on tým hrdinom, ktorý Grécko vytiahne z finančnej šlamastiky.

Ľudia chcú pokoj

Na to však potrebuje najprv zostaviť vládu. A potom chce tiahnuť na Brusel, aby tam nastolil poriadok. Ľudia sú z toho ale už unavení. "Jediné, čo chceme je pokoj. Chceme mať pokoj a mier, šťastných ľudí a svoj život."

Zostavia Gréci novú vládu?

Dve ľavicové strany zatiaľ Samarasovi prisľúbili, že príjmu účasť vo vláde. Prezident Papulias by bol najradšej, keby vláda bola zostavená čo najskôr. Podľa predstaviteľov strán však k dohode môže dôjsť až o niekoľko dní, keď si šéfovia strán sadnú k okrúhlemu stolu. A aj keby ju zostavili dnes, stále je podľa analytikov otázna jej funkčnosť.

Niečo za niečo

Grécko stále bojuje o záchranu v eurozóne. 85 % obyvateľov ju opustiť nechce, ale ak krajina nesplní požiadavky a záväzky voči ostatným krajinám, bude musieť eurozóna vyvodiť proti gréckemu nespratníkovi dôsledky.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy