Skoro jasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Prídu Gréci o euro? Rozhodnú dnešné voľby
Zdielať na

Prídu Gréci o euro? Rozhodnú dnešné voľby

Chcete vedieť, v ktorých krajinách budeme na budúci rok môcť ešte platiť eurom? Odpoveď sa s najväčšou pravdepodobnosťou dozvieme už o niekoľko dní. Nedeľné voľby v Grécku totiž veľa napovedia o budúcom zložení menovej únie. Reťazová reakcia môže jej rady výrazne preriediť.

Nechcú šetriť

Názory odborníkov sú však naozaj rôzne. "Už by bolo načase, aby došlo k nejakému rozuzleniu, k čomu by paradoxne mohlo napomôcť aj pokračovanie úradníckej vlády a vynútený bankrot," vyjadril sa Martin Vlachynský, ekonomický analytik INESS.

Jozef Makúch, guvernér NBS, to však vidí inak: „My chceme, aby Grécko ďalej bolo členom klubu, samozrejme ak si bude plniť povinnosti a záväzky, ku ktorým sa zaviazalo."

Nateraz má navrch radikálna ľavica, ktorá odmieta drastické škrty a šetrenie diktované Európskou úniou. Avšak ani mnohí ekonómovia nevedia odhadnúť, aký výsledok volieb by eurozóne viac prospel. Proeurópska vláda by však zrejme napáchala menej škôd.

Brusel obmedzí výber z bankomatu

S tým však bude mať problém asi ktorákoľvek vláda. Okrem toho gréckych voličov určite pobúril odlišný meter a blesková reakcia únie pri schválení pomoci Španielsku. NIE eurozóne je tak viac ako pravdepodobné.
„V tom prípade by pravdepodobne Gréci rýchlo začali vyberať vklady v eurách z bánk a bankomatov," komentuje Juraj Valachy, ekonomický analytik.

Brusel preto zvažuje, že Grékom obmedzí výšku výberov z bankomatov. Situáciu na Slovensku to však negatívne ovplyvniť nemalo. Guvernér NBS však uisťuje, že obavy občanov o ich vklady v bankách sú nepodstatné a Slováci nemajú dôvod na neistotu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Grécko_vlajka_modrá obloha_ilustračné foto

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy