Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Eurozóna je v nebezpečenstve. Tvrdia Fíni
Zdielať na

Eurozóna je v nebezpečenstve. Tvrdia Fíni

Eurozóna je na tom najhoršie od oznámenia problémov Grécka v roku 2010. Vyhlásil to fínsky premiér. Problémov je naozaj dosť. Ešte väčšiu nervozitu ako severské zvesti, spôsobuje najnovšie však Nemecko, ktoré stále neprijalo zákon o eurovale.

Na šikmej ploche

Fínsky premiér si posťažoval, že eurozóna je vo veľkom nebezpečenstve. Obáva sa jej rozpadu a veľkých finančných strát: "Je veľmi subjektívne tvrdiť, že teraz je to horšie ako pred rokom dvoma, ale áno eurozóna je v podstate stále na šikmej ploche."

Nemecko je pokojné

Ešte nepríjemnejšie však pôsobí, že Nemecko stále nepodpísalo euroval. Zákon Je na najvyššom ústavnom súde, lebo vznikli obavy, že je v rozpore s nemeckou ústavou. Nemecký minister financí však upokojuje : "Mali sme serióznu debatu o všetkých pre a proti. Nemecká vláda je presvedčená, že euroval neporušuje ústavné právo, preto sme si istí, aký bude verdikt. "

Stále platí to, že všetky krajiny eurozóny chcú aby euroval vošiel čím skôr do platnosti. Na nemeckom ústavnom súde môže zákon o eurovale pokojne počkať až do jesene, čo spôsobuje "prevelikú" radosť najmä finančným trhom.

Napätie stúpa

Jeden z obchodníkov, Oliver Roth, hovorí: "Práve teraz sme pod veľkým tlakom a trhy sú sklamané, lebo vieme, že to potrvá niekoľko týždňov, kým uvidíme výsledok. "

Silný euroval ako soľ potrebujú aktuálne Španieli pre svoje banky. Keď sa španielsky problém nevyrieši, pravdepodobne tu o niekoľko mesiacov nebude euro, nebude jednoducho toľko peňazí, aby sa zachránila ekonomika ako Španielska, nedajbože Talianska.

Južania opäť raz ukázali aj to, že nemajú problém testovať trpezlivosť ostatných Európanov a veselo ochutnávať "zakázané jablčka".

Podľa analytika J&T banky, Stanislava Pánisa, "španielske banky nadhodnocovali hodnotu svojich toxických aktív a takisto sa ukázalo, že čo sa týka ziskov budúcich, boli priveľmi optimistickí."

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy