Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Druhý pilier. Podľa čísel z neho zatiaľ neutekáme
Zdielať na

Druhý pilier. Podľa čísel z neho zatiaľ neutekáme

Tretie otvorenie druhého dôchodkového piliera malo priniesť odchod tisícov Slovákov. Hoci je tomu už mesiac, čísla hovoria niečo iné. Vláda stále predpokladá, že ich zo systému odíde viac, správcovia majú iný názor. Vyhliadky sú mizerné - vznikne problém pre rozpočet.

Podľa informácií na aktualne.sk sa DSS-ky nemôžu šťažovať na dramatické zmeny. Namiesto predpokladaných tisícoch odišli stovky. Pri strate zhruba 160 klientov jednej z nich by namiesto toho pribudlo ďalších 1400. Sú medzi nimi aj takí, čo prestúpili z iných spoločností.

Vláda očakáva, že mnohí vystúpia

Vláda však stále očakáva, že počas piatich mesiacov, čo bude druhý pilier otvorený, vystúpi okolo 60-tisíc Slovákov a pribudne asi 10 tisíc nových sporiteľov.

Štát by tak mal v roku 2013 získať takmer 230 miliónov eur. S týmito peniazmi sa počíta pri ozdravovaní verejných financií. Slováci majú za sebou už dva polročné intervaly, počas ktorých bol druhý pilier otvorený. V roku 2008 takto systém opustilo vyše stotisíc ľudí, o rok neskôr to bolo 66-tisíc ľudí.

Správcovia si ale tentoraz veria - tvrdia, že neočakávajú žiadne významné pohyby. Tí, ktorým sa systém zdal nevýhodný, vraj už určite využili predchádzajúce príležitosti.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA/Michal Burza

Súvisiace články

Najčítanejšie správy