Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Čakajú nás zmeny v dôchodkovom systéme. Už od septembra
Zdielať na

Čakajú nás zmeny v dôchodkovom systéme. Už od septembra

Opozícia prehrala a nás čakajú zmeny. V dôchodkovom sporiacom systéme nás čakajú drobné i väčšie zmeny. Tie sa týkajú aj predčasných dôchodkov. Obmedzenia sa nebudú týkať iba jeho výšky, ale aj doby, kedy do neho odísť.

Hoci sa hovorí o znižovaní odvodu do druhého piliera z 9 na 4 percentá, budeme si môcť viac sporiť. Keďže pôjde o dobrovoľný príspevok, klienti sa budú musieť poradiť so svojou dôchodcovskou spoločnosťou. Tento výber už nebude zabezpečovať sociálna poisťovňa, kao doteraz.

Pozor na pravidlá

Otvorenie druhého piliera nie je žiadnou novinkou. Momentálne sa otvára už tretíkrát. Rozhodnúť sa do neho vstúpiť, či naopak,  môžete až do konca januára nového kalendárneho roka.

Pri odchode z  piliera však pozor. Podľa slov Petra Ílleša zo Sociálnej poisťovne, „majú možnosť vystúpiť len tí, ktorí už k 1.septembru sú sporiteľmi.“ To v praxi znamená, že ak sa rozhodnete vstúpiť až v októbri, nemáte možnosť vystúpiť do 31. januára.

Zmenami prešli aj predčasné dôchodky

Drobné zmeny nastanú aj v predčasných dôchodkoch. Budete môcť do neho odísť za podmienky, že získate minimálne 15 rokov obdobia dôchodkového poistenia, a do dovŕšenia dôchodku vám chýbajú najviac dva roky.

Obmedzená je aj výška dôchodku. Ten musí byť tiež vyšší ako 1,2 násobok životného minima. Sociálna poisťovna ale urobí aj istú prácu za Vás. To ale platí len pre nových sporiteľov, ktorí sa prvý krát zamestnali a teda im vzniklo dôchodcovské poistenie od apríla až do konca tohto roka. Pokiaľ si totiž neuzatvoríte druhý pilier do 180 dní, sociálna poisťovňa Vám DSS-ku pridelí, a ak sa vám nebude páčiť, do dvoch rokov z nej môžete vystúpiť.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy