Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Dôchodková petícia vyvolala diskusiu aj o politickej kultúre
Zdielať na

Dôchodková petícia vyvolala diskusiu aj o politickej kultúre

Zdroj: Jarnocan/ilustračné

Podpredseda parlamentu Milan Hort kritizoval postoj vládnej koalície k petícii na ochranu druhého piliera dôchodkového sporenia.

Poslankyňa za SMK Klára Sárközy kritizovala, že vládna koalícia nezaradila rokovanie o petícii na ochranu druhého piliera dôchodkového sporenia pred novelu zákona o sociálnom poistení.

"Žiaľ, neboli sme vypočutí," konštatovala v pléne Sárközy. Petícia, ktorú podpísalo vyše 126-tisíc ľudí, požadovala zabezpečiť ústavným zákonom, aby sa neprijímali zmeny zhoršujúce postavenie dôchodcov a nepresadzovali sa zmeny v druhom pilieri v neprospech sporiteľov.

Poslankyňa za SDKÚ-DS Iveta Radičová nepovažuje novelu zákona o sociálnom poistení za dobrú. Nepáči sa jej, že sa vytvoria dve kategórie dôchodcov - jedni, ktorí budú v prvom pilieri a druhí v druhom pilieri. "Aký bude mať dopad existencia dvoch paralelných dôchodkových systémov?" pýtala sa poslancov Radičová. Parlament má zobrať petíciu na vedomie.

Radičová však žiada, aby sa uznesenie doplnilo o požiadavku na vládu Roberta Fica. Od vlády chce, aby do 11. januára predložila správu o spôsobe vysporiadania sa s požiadavkami, ktoré sú v petícii, v rámci prípravy ďalšej novely o sociálnom poistení, tzv. veľkej novely.

Poslankyňa za Smer-SD Oľga Nachtmannová obvinila bývalú vládu Mikuláša Dzurindu, že druhým pilierom zhoršila postavenie súčasných dôchodcov. Jana Vaľová zo Smeru-SD povedala, že niektorí opoziční poslanci sa správajú farizejsky, pretože nie sú súčasťou druhého piliera, ale obhajujú jeho existenciu.

V petícii bolo osem konkrétnych požiadaviek, ktoré boli adresované parlamentu, prezidentovi, vláde a rezortu práce sociálnych vecí a rodiny. Cieľom petície bolo okrem iného neznižovať výšku odvodov na dôchodkové sporenie a nezavádzať vyššie odvody na dôchodkové poistenie.

Zdielať na