Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Reforma štátnej správy má ušetriť milióny, tvrdí Fico
Zdielať na

Reforma štátnej správy má ušetriť milióny, tvrdí Fico

Kontakt občana so štátnymi úradmi by sa mal výrazne uľahčiť a zefektívniť. Zároveň by tým mal štát ušetriť milióny eur. Priniesť to má reforma štátnej správy ESO, ktorú dnes predstavili médiám predseda vlády Robert Fico a podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák.

50 kontaktných miest

Prvý pilier reformy má spočívať v zjednodušení kontaktu občana so štátom. Vzniknú preto kontaktné miesta, ktoré by mali byť pre ľudí dostupné do 50 kilometrov, respektíve jednu hodinu cesty verejnou dopravou. Na týchto klientskych strediskách občan vybaví to, čo teraz musí zháňať na viacerých úradoch a na rôznych miestach.

Zároveň každé kontaktné miesto má byť schopné nahradiť iné, ktoré sa nachádza v mieste trvalého bydliska občana. Platiť má aj zásada, že štát si nemá pýtať od ľudí to, čo už raz vo svojich evidenciách má.

Nové štrukturálne zmeny

Kontaktné miesta majú byť spustené od 1. januára 2014. Súčasťou reformy je aj plán zaviesť infocentrá, ktoré prostredníctvom bezplatnej telefónnej linky a elektronickej pošty budú ľuďom poskytovať potrebné informácie.

Druhý pilier reformy spočíva v štrukturálnych zmenách. Okrem vzniku kontaktných miest je v pláne vytvorenie integrovaných úradov na úrovni okresu, kde sa bude sústrediť cez jednotlivé odbory celá štátna správa pre daný okres. Takto zostane do roku 2014 z dnešných 613 orgánov miestnej štátnej správy 79 úradov.

Ušetríme 700 miliónov eur

Tretí pilier reformy sa týka úspor na strane občanov a tiež štátu. Ministerstvo vnútra vypočítalo, že občanovi reforma ušetrí približne polovicu nákladov aj čas, ktoré musí v súčasnosti vynaložiť na vybavovanie na úradoch. Na druhej strane, štát by mal do roku 2016 ušetriť reformou postupne približne 700 miliónov eur.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články